El papa Francesc, a la presó

Bergoglio ha rentat els peus de 12 menors reclosos a la presó, entre ells dues noies

Al matí ha definit com han de ser els sacerdots durant una missa a Sant Pere

El papa Francesc durant la missa de Dijous Sant a la basílica de Sant Pere, a Roma.

El papa Francesc durant la missa de Dijous Sant a la basílica de Sant Pere, a Roma. / EFE / ETTORE FERRARI

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / Roma

El papa Francesc ha demanat aquest Dijous Sant als sacerdots que siguin “pastors amb olor d'ovella”, que equival a viure enmig de la gent, “a les perifèries on hi ha patiment, sang vessada, ceguesa que desitja veure-hi i on hi ha captius de tants mals patrons”. A la tarda ha visitat la presó de menors de Casale del Marmo, a la perifèria de Roma, on ha rentat els peus a 12 joves, entre ells dues noies, una catòlica i una musulmana, cosa que no havia passat mai. Les imatges de la cerimònia van ser retransmeses només en diferit, perquè el papa Bergoglio la va considerar com un moment privat.

Durant el sermó als reclusos, el papa Francesc va dir que "els grans i poderosos han de servir els altres, els més febles, que és el que jo intento fer amb el cor". Al final de la missa, ha rentat els peus dels 12 menors i els ha besat, agenollat amb els dos genolls a terra, segons ha informat el portaveu Federico Lombardi. Abans de tornar al Vaticà, ha celebrat una trobada amb la totalitat dels reclusos, uns 50, al gimnàs del centre penitenciari.

Durant la celebració del matí, dedicada a la benedicció dels olis que seran usats pels sacerdots durant l'any per a diversos ritus, el papa Francesc va dir que si el capellà “no surt de si mateix, en lloc de mediador, es va convertint a poc a poc en intermediari, en gestor”, cosa que comporta una diferència, perquè els gestors “ja tenen la seva paga”. “Ja que no posen en joc la pròpia pell ni el cor, tampoc reben un agraïment afectuós”, va afegir. D'això, va dir el Papa, “prové precisament la insatisfacció d'alguns, que acaben tristos, sacerdots tristos i convertits en una espècie de col·leccionistes d'antiguitats o bé de novetats, en lloc de ser pastors amb olor d'ovella”.

La missa del dijous de la Setmana Santa s'ha celebrat a la basílica de Sant Pere, amb la presència de nombrosos fidels i d'uns 1.600 sacerdots. “La unció, estimats germans, no és per perfumar-nos a nosaltres mateixos, ni encara menys perquè la guardem en una ampolleta, ja que l'oli es tornaria ranci, i el cor, amarg”, ha dit.

Notícies relacionades

Ha explicat que als bons sacerdots se'ls reconeix, perquè el seu poble “està ungit amb l'oli d'alegria”. “Se li nota quan surt de la missa amb cara d'haver rebut una bona notícia”, ha subratllat, i ha explicat que “la nostra gent ens ho agraeix quan l'evangeli que prediquem arriba a la seva vida quotidiana”. Ha afegit que “quan l'oli baixa fins als marges de la realitat, il·lumina les situacions límit i les perifèries, on el poble fidel està més exposat a la invasió dels que volen saquejar la seva fe”.

Durant el ritu s'ha manifestat en diverses ocasions contrari a acceptar que el mestre de cerimònies li col·loqués la mitra al cap, cosa que ha volgut fer per si mateix, i l'ha mantingut a la seva butaca quan deia la missa o a la falda quan estava assegut. Un detall més que s'afegeix als nombrosos gestos que ha fet des de la seva elecció, com renunciar a viure “de moment” als apartaments papals, que considera “massa grans per a mi”.