Més de 86.000 firmes contra els desnonaments

Suport massiu a la iniciativa d'EL PERIÓDICO a favor d'una moratòria hipotecària

Manifestació en contra dels desnonaments, divendres a la nit a Barakaldo.

Manifestació en contra dels desnonaments, divendres a la nit a Barakaldo. / IGNACIO PÉREZ

2
Es llegeix en minuts

Desenes de milers de ciutadans han donat el seu suport en dues setmanes a la demanda d'una moratòria que freni el drama dels desnonaments. A les sis de la tarda del dimecres 12 de desembre, la carta al ministre de Justícia impulsada per EL PERIÓDICO ja ha recollit més de 86.000 firmes.

Benvolgut Sr. Ministre de Justícia:

La immensa majoria de les persones i famílies desnonades de casa seva o pendents de desallotjament a causa de l'impagament de quotes hipotecàries no es troben en aquesta dramàtica i desesperada situació a causa d'una presumpció desmesurada ni d'un afany especulador fallit. Van subscriure els seus crèdits hipotecaris quan l'economia del país -impulsada per les bombolles immobiliària i financera- funcionava a ple rendiment. Les movia, majoritàriament, l'ambició legítima de tenir una casa pròpia, ambició que per ser materialitzada necessitava el concurs imprescindible de la política creditícia de la banca.

La irrupció de la crisi, l'esclat d'a­questes bombolles, l'esfondrament del mercat laboral, el galopant empobriment dels ciutadans i la restricció absoluta del crèdit han trencat la capacitat de les famílies de fer front a les seves quotes hipotecàries. Desenes de milers, impossibilitades per raons alienes a la seva voluntat per afrontar la devolució dels préstecs, són objecte de processos d'execució hipotecària que finalitzen amb la pèrdua de la vivenda, subhastada i adjudicada --moltes vegades al mateix banc creditor-- per un preu molt inferior al de compra, i després de tot això el desnonat segueix fent-se càrrec d'una gran part de la càrrega del deute. Milers de famílies estan sent precipitades d'aquesta manera a l'abisme de la pobresa i l'exclusió social, sense possibilitat ni tan sols de ser considerades beneficiàries de les quantioses sumes de diner públic destinades al rescat de la banca.

Per tot el que s'ha dit anteriorment, li demano:

1) Una reforma legal que, amb caràcter d'urgència, faculti els jutges per acordar moratòries i suspendre transitòriament el pagament de les quotes hipotecàries en cas que concorrin causes justes, com desocupació, accident laboral, llarga malaltia, desgràcia familiar o infortunis similars, en el mateix sentit que ha proposat un grup de magistrats al Consell General del Poder Judicial.

2) La limitació dels interessos de demora de les hipoteques.

3) La modificació del procediment d'execució hipotecària, molt sever amb el deutor i generós amb el creditor, per subjectar-lo a les normes de l'execució de qualsevol altre tipus de crèdit documentat en escriptura pública.

4) L'elevació del percentatge d'adjudicació al creditor en la subhasta de vivendes embargades. Avui, és del 60% del valor de taxació, de manera que els creditors solen adjudicar-se béns per un preu molt inferior al seu valor real.

Notícies relacionades

5) La modificació del sistema de taxació de vivendes perquè aquesta hagi de ser realitzada per tècnics independents..

Podeu firmar a www.elperiodico.cat o a www.change.org/moratoriadesahucios

Temes:

Desnonaments