"Una qüestió de confiança de Sánchez no tindria sentit"

"Una qüestió de confiança de Sánchez no tindria sentit"

a. s. / J. R.

2
Es llegeix en minuts
Albert Sáez
Albert Sáez

Director d'EL PERIÓDICO

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president i candidat d’ERC a la reelecció, Pere Aragonès, és crític amb la pausa de cinc dies que s’ha agafat Pedro Sánchez per decidir si continua com a cap del Govern central. Una decisió que ja ha marcat l’arrencada de la campanya d’aquestes eleccions catalanes i que pot acabar impactant en els futurs possibles pactes.

¿Què li sembla el període de reflexió que s’ha pres Pedro Sánchez?

Pots entendre el dolor que pot sentir, però des d’un punt de vista polític hem d’apel·lar a la responsabilitat davant l’encàrrec rebut. Davant la ultradreta ens hem de mantenir drets i no fer mai un pas enrere.

¿ERC recolzaria Sánchez en una qüestió de confiança?

Una qüestió de confiança no té cap sentit perquè si Sánchez obre aquest període de reflexió no és per una decisió dels partits que li van permetre la investidura, sinó per l’actuació d’una associació d’ultradreta que ha presentat una querella contra la seva dona.

Si dimiteix, ¿ERC votarà un altre candidat del PSOE?

Tenim uns acords [amb el PSOE] i ens interessa continuar defensant els interessos dels ciutadans. Això ha guiat el nostre criteri i ho farà en les actuacions futures. No especularia sobre què pot passar en escenaris que no coneixem.

Però dues de les seves propostes de campanya, el referèndum i el finançament singular, depenen d’una negociació amb Sánchez.

No hi especularé. Jo defenso que tenim una oportunitat per culminar l’amnistia i avançar en el referèndum.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, en una entrevista amb EL PERIÓDICO, va explicar que ja es parlava de referèndum amb el PSOE. ¿En quins termes?

El PSOE no veu aquesta proposta, però nosaltres hi insistim i, de fet, no hi ha cap proposta alternativa.

La idea és convocar-lo amb l’article 92 de la Constitució, així que seria consultiu. ¿Com s’aplicaria el resultat?

És un referèndum en què la població es posiciona i després s’obre un període en què hi ha una negociació i una posterior implementació del resultat.

¿De finançament singular n’ha parlat amb el PSOE?

Sí. És una proposta que no compta amb un rebuig d’entrada, però tampoc hi ha una contraproposta. És un camí que podem explorar i pot ser un avenç per al país i un èxit intermedi en el procés de negociació per a la resolució del conflicte.

El PSC opta pel consorci tributari. ¿Què li sembla?

Notícies relacionades

Confon l’instrument amb l’objectiu. L’objectiu és acabar amb el dèficit fiscal i el millor és que sigui Catalunya qui recapti i gestioni els impostos i, a partir d’aquí, pagar una quota a l’Estat pels serveis prestats i una quota de solidaritat. De fet, és la mateixa cosa que defensa el Partit Socialista a Euskadi i Navarra.

Alberto Núñez Feijóo, en una entrevista amb EL PERIÓDICO, es mostrava partidari de negociar un nou finançament.

No sé si encara manté la mateixa posició. El que passa sempre és que surt la senyora [Isabel Díaz] Ayuso a contradir-lo i després acaba rectificant.