'NYT' recull el "dramàtic error" que seria no escoltar Catalunya
El rotatiu mostra com el separatisme creix entre polítics i empresaris a la "regió més poderosa d'Espanya"

El reportatge sobre Catalunya, al ’New York Times’.
La premsa internacional es continua fent ressò del fenomen de l'última Diada i tracta d'explicar als seus lectors l'origen de la "fatiga mútua" --com va dir aquest dijous el president Artur Mas-- entre Catalunya i Espanya. Aquest és el cas de l'edició de dijous del 'The New York Times', que dedica un esplèndid reportatge a partir de multitud d'entrevistats de la societat catalana i conclou al final del recorregut que seria un "dramàtic error" que Espanya no escoltés les reivindicacions de Catalunya.
El primer exemple del reportatge és Xavier Carbonell, director executiu de Palex, una empresa que proveeix de dispositius mèdicos, en principi un empresari que no semblaria disposat a una confrontació entre la seva regió natal, Catalunya, i el Govern central de Madrid (ja que el 90% dels seus ingressos provenen de la resta d'Espanya). No obstant, en la Diada, el senyor Carbonell es va unir a centenars de milers de ciutadans al centre de Barcelona per demanar la independència, malgrat que aquesta petició, escriu el diari, podria perjudicar els seus interessos econòmics.
És a partir d'aquesta història que el rotatiu entra en matèria i explica com Espanya es troba en la primera línia de la crisi del deute europeu i com Catalunya s'ha convertit en un dels "principals reptes" per al president espanyol, Mariano Rajoy.
Sentiment dominant
Segons 'NYT', Catalunya, que ha demanat un "préstec d'emergència" a Madrid de cinc mil milions, segueix dividida sobre si les demandes separatistes s'han de limitar a la sobirania fiscal o ha d'anar més enllà. Mirant l'exemple del senyor Carbonell, assegura el periodista, es pot observar com el separatisme s'ha fet dominant entre els polítics i líders empresarials de la "regió més poderosa d'Espanya, que representa gairebé una cinquena part de la producció econòmica del país".
Polítics catalans reconeixen que l'impuls separatista no podria haver arribat en un moment més difícil per al senyor Rajoy, ja que també s'enfronta a la pressió externa per decidir si Espanya ha de buscar assistència financera addicional Europea a través del nou programa de compra de bons.
"Un gran crisi econòmica desafortunadament tendeix a fer sortir a la superfície tota mena de qüestions al mateix temps", assegura per al rotatiu la socialista Rocío Martínez-Sampere.
Visió positiva del futur
Notícies relacionadesPel filòsof Josep Ramoneda, el concepte d'independència catalana segueix estant mal definit, encara que en realitat sigui "l'únic projecte polític real a Espanya en aquest moment". "En una crisi --afegeix-- la gent necessita aferrar-se a una visió positiva del futur i no només preocupar-se cada matí del nivell de la prima de risc".
Segons 'The New York Times', Rajoy, per la seva part, ha tractat d'eludir el "desafiament català" fent una crida a la unitat nacional. Dimarts va guardar silenci i, a través dels seus ministres, va instar a concentrar-se per treure l'economia de la recessió. Una actitud errònia a judici de molts, com Jordi Alberich, director general del Cercle d'Economia, que sosté que aquesta actitud no fa altra cosa que alimentar a Catalunya el sentiment que Madrid no es preocupa per les seves reivindicacions, ni tan sols per les recents i doloroses retallades.
- ‘La cita’ Sandro Rosell i els seus amics especials de presó: dos funcionaris, dos exinterns i un capellà
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- BARCELONEJANT Cunyades de luxe en la gala més top
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans
- Què passa al teu cos si menges xocolata just després de sopar?
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- VEÏNS DEL SUD Europa repensa la seva estratègia per a un Sahel amb rècords de violència i un inesperat xoc diplomàtic amb Algèria
- La caixa de ressonància Eurovisió: ¿I si arriba a guanyar Israel?
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans