CONFERÈNCIA DE LES NACIONS UNIDES SOBRE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE

La cimera de Rio+20 conclou amb una enorme decepció

La declaració final és un text ple d'inconcrecions i ambigüitats

Les oenagés no volen incloure-hi «aprovat amb la participació de la societat civil»

Protesta ecologista en la conferència alternativa de la Cimera dels Pobles, al parc Flamengo de Rio, durant la clausura d’ahir.

Protesta ecologista en la conferència alternativa de la Cimera dels Pobles, al parc Flamengo de Rio, durant la clausura d’ahir. / AFP /VANDERLEI ALMEIDA

2
Es llegeix en minuts
ALBERT GILBERT
BUENOS AIRES

La van anomenar la cimera del«bla bla». Al llarg de tres dies s'hi ha parlat molt, però tot segueix igual. La Conferència de l'ONU sobre desenvolupament sostenible, Rio+20, s'havia d'acabar ahir a la nit, matinada a Espanya, amb un evident regust de ranci. El document final, titulatEl futur que volem, no solament va rebre crítiques d'oenagés de tota mena, sinó que ni tan sols estava garantida una firma unànime davant les reticències d'alguns presidents. «Fracàs de proporcions èpiques», ho va definir Greenpeace per les llacunes i ambigüitats. Els que van defensar el text només van encertar a esgrimir que les 49 pàgines van ser el millor que podien obtenir després d'àrdues negociacions entre bastidors.

«És un atemptat als pobles perquè és un document buit, sense ànima i sense compromisos concrets», ho va definir Amics de la Terra Internacional.El futur que volem, van assenyalar els impugnadors, no ofereix un horitzó esperançador: falta un explícit compromís dels països rics amb el finançament de les accions del desenvolupament sostenible. Està ple de «suggerim», «considerem» i «estimem», però brillen per la seva absència les accions concretes. Altres oenagés van lamentar no haver aconseguit elevar a la categoria d'agència independent el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (Pnuma).

VA PESAR MÉS LA CRISI / Rio+20 va posar una altra vegada en escena les divisions entre els EUA, Canadà i la Unió Europea, d'un costat, i l'anomenat G77+Xina, que va reclamar crear un fons anual de 30.000 milions de dòlars per promoure el desenvolupament sostenible. La crisi global va convertir aquesta demanda en irrealitzable.

Notícies relacionades

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va passar per tots els estats d'ànim. Primer va dir que al document final li faltava ambició. Després va rectificar. Ahir al matí es va reunir amb representants de la Cimera dels Pobles. Ells li van entregar una carta de repudi i un document que reuneix les principals propostes de la societat civil. Entre altres coses, sosté que l'economia verdano és la solució per a les qüestions socials que afecten el planeta. «Volíem canvis radicals en aquest document. No expressa el que els pobles volen. No han estat escoltats», li va dir Iara Pietricovsky, que, en nom de la Cimera dels Pobles, va reiterar que es tragués al text final el paràgraf referit a la frase «amb la participació de la societat civil». Amb la mateixa vaguetat que la declaració final, el ministre d'Agricultura i Medi Ambient espanyol, Miguel Arias Cañete, va destacar que el text de Rio+20 marcava «el camí per avançar en el desenvolupament sostenible».

«Estem lluitant des de fa dues dècades, però Rio ha fet un pas enrere. És impensable que, al segle XXI, el Vaticà encara tingui influència en un document com aquest», va dir al seu torn Pietricovsky sobre l'exclusió del dret reproductiu de les dones. La secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, també va lamentar aquesta omissió. «S'ha de donar a la dona el poder de prendre decisions sobre si vol tenir fills i quants», va dir. La presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, l'exprimera ministra irlandesa Mary Robinson i l'expresidenta xilena Michelle Bachelet ja havien formulat amargues crítiques pel mateix tema.