Anàlisi

Una gran eina per sentir-se'n orgullós

Vista aèria del sincrotró Alba.

Vista aèria del sincrotró Alba. / XAVIER JUBIERRE

2
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

SSSRqinicien les activitats regulars al sincrotró Alba. El sincrotró és una de les inversions més grans fetes mai a Espanya per a la recerca i que es comencin a tenir resultats d'experiments proposats per investigadors de casa nostra demostra que hi ha gent preparada per treure'n profit. És una gran notícia en aquests moments de desconcert.

Un sistema de ciència i tecnologia en un país avançat necessita una bona articulació d'un conjunt complex d'elements. Necessita centres de recerca que acullin grups de recerca i optimitzin les despeses, necessiten que aquests grups de recerca estiguin ben integrats amb els llocs on es forma personal en els nivells superiors d'educació com les universitats, o que apliquen el nou coneixement adquirit als hospitals i a les empreses. I es necessiten grans instal·lacions com són els sincrotrons. Les grans instal·lacions acostumen a ser llocs on es fan experiments únics, molt costosos. Exemples emblemàtics són els acceleradors del CERN de Ginebra on es poden assolir les més altes energies per estudiar l'estructura més íntima de la matèria, el projecte ITER, on es tracta de saber si és possible controlar l'energia de fusió o els telescopis de les muntanyes de Xile o de les Canàries. Totes elles són iniciatives multinacionals pel seu cost i perquè hi permeten l'accés a científics de molts països.

Notícies relacionades

El sincrotró Alba és una gran instal·lació de les quals n'hi ha unes quantes desenes al món. Estan als països més desenvolupats, i tenen potències i usos diferents. Que comenci a funcionar al Vallès indica que hem estat capaços de mobilitzar les energies i les tecnologies necessàries per posar-lo en marxa. Que hi hagi el doble de propostes d'ús de la capacitat que té és un excel·lent senyal. El sincrotró serveix per molts tipus de mesures i cal que la llum que emet sigui utilitzada en línies específiques. A l'Alba se n'hi poden construir una trentena, set han estat aprovades i dues funcionen. Per tant, si volem fer rendible la inversió, caldria anar ampliant les línies i obrint-les a més usuaris. Això és el que està passant en els instruments semblants que s'han construït a França i a la Gran Bretanya.

És possible que tota la història del sincrotró Alba sigui un símbol de la ciència a casa nostra. La idea es va proposar a principis dels anys 90 en un moment en què la nostra ciència era molt feble. Es va llançar la construcció en un moment d'optimisme en l'inici del nou segle. Els seus dirigents hi van posar una gran intel·ligència i un esforç enorme i han demostrat que es podia construir i fer funcionar una instal·lació de la qual ens podem sentir orgullosos. Es demostra també que tenim grups de recerca que en poden treure suc. No hi ha dubte que hi haurà bons grups de diferents disciplines que se n'aprofitaran. L'extensió en què es faci servir serà un excel·lent termòmetre que permetrà mesurar la salut de la nostra activitat científica. La millor notícia que podríem tenir és que totes les línies funcionin i que hi ha llista d'espera en totes. El dia que això passi podrem dir que estem posant el nostre país a l'entorn tecnològic dels països avançats.