Anàlisi

La fascinació de les noves tecnologies

Uns nens comparteixen un videojoc.

Uns nens comparteixen un videojoc. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
GREGORIO LURI

El gran valor del nostre temps és la novetat, i el nostre imperatiu quotidià, la innovació, malgrat que tots sabem que laIlíadaseguirà a les nostres prestatgeries molt després que hàgim substituït aquella última meravella tecnològica per la qual avui sospirem, per una altra molt més meravellosa. Les coses noves es renoven a si mateixes a una velocitat tan gran que els nostres estudis sobre les seves conseqüències van uns quants passos per darrere del mercat. Davant la fascinació de la novetat, estem cada vegada més desprotegits. Aquest és un dels signes del nostre temps. L'home ha deixat de ser la mesura de totes les coses. No obstant, com que les noves tecnologies no només han vingut per quedar-se, sinó que hi tenim dipositades les nostres complaences, no ens podem permetre el luxe de parar la seva producció per ponderar els seus efectes.

Llibres recents com ¿Qué está haciendo internet con nuestras mentes?, deNicholas Carr,oContra el rebaño digital,deJaron Lanier, ens asseguren que el futur tecnològic no és necessàriament de color rosa. Personalment, no crec que hàgim d'assistir impassibles al fet que els nostres fills estiguin passant una mitjana de sis hores diàries connectats a les seves pròtesis digitals (televisió, mòbil, consola, ordinador, etcètera), i redueixin així alarmantment les seves possibilitats de relacionar-se cara a cara, de manipular artesanalment la realitat o d'experimentar les possibilitats aventureres de la branca més alta d'un arbre. El que separa un arbre digital d'un arbre real no és un matís, és un món. Però, per als joves, i d'una manera cada vegada més diàfana també per als nens, les noves tecnologies i l'ús de les xarxes socials són béns de primera necessitat. Creuen que reforcen la seva independència, però alguns viuen en un continubotellonelectrònic. Mentre que gairebé el 100% té instal·lat un antivirus al seu ordinador, només el 17% té algun filtre d'accés als continguts d'internet. La dada és rellevant, perquè la majoria reconeix que utilitza internet per aconseguir experiències d'oci. Internet s'està imposant d'una manera cada vegada més evident com un passatemps. El que busquen els adolescents és, bàsicament, música, jocs, humor i esports. Un 14% reconeix que visita llocs que ells mateixos qualifiquen «per a adults». Un 30% es mostra d'acord amb aquesta afirmació: «Em poso nerviós o m'enfado quan no puc o no em deixen navegar».

Notícies relacionades

Les virtuts que hi troben els partidaris de les noves tecnologies són qüestionades radicalment pels detractors, de manera que comencem a veure clar que tenen diferents concepcions tant sobre la intel·ligència humana com sobre les habilitats necessàries per afrontar el futur. Però estem veient també que la relació freqüent amb la pantalla fomenta uns hàbits posturals i de relació amb el propi cos que han de merèixer la nostra atenció, perquè el sedentarisme associat a la pantalla està contribuint a l'obesitat i a la disminució de les habilitats físiques dels nens.

En general, les noves tecnologies semblen fer realitat les paraules de l'evangelistaMateu(25-29): «A tothom qui té, més se li donarà, i tindrà en abundància; però a aquell que no té, fins i tot el que té se li prendrà». Tenim prou indicis per sospitar que les noves tecnologies amplifiquen, per bé i per mal, les habilitats intel·lectuals d'aquells que les utilitzen. Allà on, per exemple, la persona metòdica hi troba una mina, la persona dispersa hi troba un laberint.