RISC D'INTOXICACIÓ ALIMENTÀRIA

Un plaer molt tòxic

La recollida i el consum de bolets que no es coneixen poden ser molt perillosos

A la muntanya 8 Alguns boletaires a les Lloses (Ripollès).

A la muntanya 8 Alguns boletaires a les Lloses (Ripollès). / MARC VILA

2
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO
BARCELONA

La irrupció de bolets comestibles a les muntanyes de Catalunya, propiciada per les recents pluges i les suaus temperatures del novembre, ha donat lloc a les anuals intoxicacions d'algunes persones que desconeixen els fongs tòxics que conviuen amb els que són perfectament comestibles i recullen i consumeixen peces que resulten ser verinoses. Aquest any, a diferència de l'anterior, ha mort una persona per aquesta causa, un home de 73 anys veí de Mataró (Maresme) que va consumir un boletLepiota brunneo incarnata, que té un aspecte similar al dels fredolics i algunes classes de xampinyons silvestres. També s'assembla als apagallums, si bé aquests últims són més gruixuts. Les morts que tenen com a causa el consum de bolets sempre són conseqüència d'una hepatitis fulminant, causada per la impossibilitat de l'organisme de filtrar i pair un verí d'efectes immediats davant el qual no pot generar anticossos. LaLeptiota brunneo incarnata, un exemplar de mida mitjana que creix en boscos, prats, jardins i al voral dels camins, dóna lloc a un procés molt semblant al que provoca l'Amanita phalloides, el bolet més temut a Catalunya, ja que en anys recents ha causat unes quantes morts.

La Conselleria de Salut va tornar a advertir ahir els ciutadans del perill que implica consumir bolets desconeguts per a qui els cull. En qualsevol cas, recomana recórrer ràpidament a un hospital si al cap d'unes hores d'haver degustat algun bolet es pateixen els símptomes característics d'un enverinament: fort mal d'estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continus, diarrea fètida i abundant, marejos, deliris, postració completa i períodes d'aparent millora seguits d'una nova crisi. El temps transcorregut entre el consum del tòxic i l'arribada a l'hospital determinarà les possibilitats de supervivència, adverteixen els metges.

Com a norma general, s'aconsella deixar a terra tots els exemplars de bolet que no es coneguin a la perfecció. Tampoc s'haurien de collir els que estiguin trencats, florits o negats a l'aigua. Així mateix, no s'han de collir els que han patit congelació a la nit, adverteixen els coneixedors del tema. Actuant amb coneixement del mitjà, els bolets són un plaer comestible.

Notícies relacionades

Confusions

S'ha de tenir en compte que el color dels bolets de bosc pot variar després de la pluja: és possible que apareguin més descolorits o a la inversa, amb colors més intensos per haver absorbit una gran quantitat d'humitat. Aquests canvis poden portar els recol·lectors a confusió. Després de la collita, convé mantenir els bolets a la nevera i rebutjar al cuinar-les les que s'hagin espatllat. Una altra norma general sobre els bolets diu que no s'han de menjar a l'hora de sopar: la digestió nocturna d'aquest plat pot ser difícil.