investigació revolucionària en el cern
¡Més ràpid que la llum!
Unes partícules superen en un experiment el límit de velocitat absoluta
El treball, que haurà de ser ratificat, qüestiona les teories d'Albert Einstein

Einstein, en la famosa foto feta el 18 de març del 1951, a l’edat de 71 anys. /
Un dels axiomes de la física moderna, proposat per Albert Einstein el 1905, sosté que res pot anar més ràpid que la llum, és a dir, la velocitat de la llum és un límit imposat per la naturalesa. Són els coneguts 300.000 quilòmetres per segon. La teoria de la relativitat general, indispensable per entendre el comportament de les partícules atòmiques i el desenvolupament de l'Univers, es basa en aquesta constant. No obstant, potser Einstein estava equivocat. Només potser.
Encara que la diferència sigui nímia, qüestió de nanosegons, unes diminutes i intrigants partícules subatòmiques anomenades neutrins sembla que viatgen una mica més ràpid que els fotons que constitueixen la llum. Això és almenys el que suggereix un experiment realitzat per científics del Centre Europeu d'Investigacions Nuclears (CERN), a Ginebra, amb uns resultats que es van fer públics ahir. Els investigadors van llançar uns neutrins cap a una estació de control situada sota terra al Gran Sasso, al centre d'Itàlia, i van comprovar que havien recorregut els 730 quilòmetres de distància una mica més ràpid que la llum.
15.000 MESURAMENTS
Concretament, el feix de neutrins va viatjar a una velocitat superior en 20 parts per milió o, si es prefereix, a 300.006 quilòmetres per segon, "una diferència que no és gens petita", comenta Federico Sánchez, especialista en neutrins de l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE), a Bellaterra. El marge d'error en el mesurament és, segons els autors, de 10 milmilionèsimes de segon.
Els resultats de l'experiment, anomenat Opera, s'han obtingut després de l'observació els últims tres anys de més de 15.000 viatges de neutrins al Gran Sasso. Antonio Ereditato, investigador de la Universitat de Berna i portaveu d'Opera, va exposar en un comunicat: «Després de molts mesos de controls creuats no hem trobat cap efecte produït pels instruments que expliqui el resultat». A Opera hi participen 160 científics.
Crida a la comunitat científica
Notícies relacionadesNo obstant, com que es tracta d'una cosa revolucionària, difícil d'assumir, els mateixos investigadors han sol·licitat a la resta de la comunitat científica que intenti corroborar-ho amb altres experiments. «Si aquesta mesura es confirma, podria canviar el nostre punt de vista de la física, però hem d'estar segurs que no hi ha explicacions més mundanes», ha afegit el director d'Investigació del CERN, Sergio Bertolucci.
Encara que els últims anys han sorgit discrepàncies lleus a l'interpretar el comportament d'algunes partícules, la teoria d'Einstein ha estat comprovada milers de vegades des del 1905. De fet, és difícil justificar els resultats d'Opera i alhora mantenir el paradigma einstenià. Al marge de l'error, una possibilitat, com especula Sánchez (IFAE), és que «potser sí que hi ha un límit de velocitat, però no és el de la llum». Una altra seria que els neutrins agafen alguna drecera a l'espai. Potser la cinquena dimensió.
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- Barcelona prorroga 24 hores el permís d’obres al Camp Nou
- Investigació ‘La casa dels horrors’ d’Oviedo tenia un desmesurat consum d’aigua i una sala d’estudi per als tres nens
- Antifrau investiga TMB per haver exposat dades confidencials
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya