UNA PASSIÓ AMB PROBLEMES

Una cadernera és un tresor

Els aficionats als ocells cantaires opinen que el veto de la caça fomenta el furtivisme i el tràfic il·legal

Ocellaires 8 Aficionats en la societat d’ocells La Primitiva.

Ocellaires 8 Aficionats en la societat d’ocells La Primitiva. / ÁLVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts
JOSÉ ANTONIO AMORES
BARCELONA

La incautació dimarts passat de 700 ocells cantaires destinats al tràfic il·legal ha posat en una situació incòmoda les societats d'ocells i, per extensió, els aproximadament 10.000 federats que hi ha a Catalunya.

El problema, afirmen els aficionats, radica en el fet que la prohibició actual a Catalunya de caçar caderneres, pinsans, verdums i passerells, i comerciar amb aquests animals, empeny alguns entusiastes dels ocells cantaires al mercat negre. Les xifres que es poden arribar a moure són astronòmiques. Tot per tenir un ocell que canti més que els altres. Segons els ocellaires, el que fa l'au a través del seu cant és marcar el seu territori enfront d'altres exemplars. Així, com més canta, més brau és. Per aquest motiu, algun fanàtic pot arribar a desemborsar 3.000 euros per un campió.

El que no tolera el col·lectiu és l'acusació de maltractar els ocells. Argumenten amb vehemència la dedicació que comporta tenir un ocell cantaire:«Se'ls tracta com si fossin fills»,afirma el màxim responsable dels ocellaires a la federació, Mariano Mate.«Hi ha gent que no se'n va de vacances perquè no es pot emportar l'ocell i no té on deixar-lo»,continua Federico Barceló, president de la societat d'ocells La Primitiva, de Barcelona.

Tradició centenària

Ells defensen l'honorabilitat d'una tradició que en alguns casos és centenària.«Hi ha societats més antigues que el Barça»,assegura Salvi Delmuns, un veterinari de 72 anys que representa la quarta generació d'ocellaires a la família.«Ens estan posant traves des de totes bandes»,afegeix, en clara referència a la Generalitat.

Notícies relacionades

De la mateixa opinió és Juan Ortigosa, president de la societat d'ocells Adela, de Lliçà d'Amunt:«Aquí sempre s'ha caçat i no hi ha hagut mai problemes. Ara estan fomentant el furtivisme»,es lamenta. L'augment del mercat negre, expliquen, és causa de la prohibició d'atrapar ocells cantaires i fer transaccions amb ells.«Sempre hi ha hagut furtivisme i tràfic il·legal, tot i que ara potser està creixent »,afegeix Ortigosa.

També a la Federació Catalana de Caça coneixen l'existència d'aquest tràfic il·legal. Mate adverteix que l'organisme que dirigeix ha alertat les autoritats d'aquesta pràctica il·lícita.«L'única que pot acabar amb aquesta situació és la Generalitat».Se sent desemparat perquè no es persegueix l'infractor, de manera que un avís a la policia posa en un greu problema el delator.«Ningú vol problemes»,afegeix. I com ell mateix diu:«Quan fan alguna cosa paguem justos per pecadors».