EL DISCURS DEL CAP DEL GOVERN

Mas exalça la «pionera» aposta per la llengua pròpia

La commemoració reuneix el president i els seus antecessors Pujol i Montilla

«Aquesta iniciativa ha sigut una història d'èxit, igual que la de Catalunya», assegura

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO
BARCELONA

Qui no arrisca no pisca. El refranyer català resumeix bé en aquesta expressió el missatge amb què el president de la Generalitat, Artur Mas, va reconèixer i va elogiar ahir l'exitosa aventura d'EL PERIÓDICO en català. Els que s'atreveixen a obrir nous camins corren el perill de fracassar, per tant, els seus triomfs tenen un mèrit encara més gran. Mas va agrair l'aposta «pionera i gairebé aventurera» d'aquest diari per la normalització de la llengua pròpia de Catalunya. «No va ser una prova. Va ser una aposta rotunda i convençuda pel català, que no tenia una garantia d'èxit assegurada, però que ha aconseguit sobresortir», va afirmar el cap del Govern de la Generalitat.

L'espot televisiu que va acompanyar el naixement de l'edició en català d'EL PERIÓDICO, el 1997, portava per lema Tal com som. Mas va confirmar l'encert d'aquest eslògan a l'equiparar la història dels primers 5.000 números amb la història de Catalunya. «L'aposta del rotatiu pel català va ser una història d'èxit, amb dificultats, igual que la història de Catalunya, com a país i com a nació», va assegurar el president després de visitar l'exposició commemorativa Fem els 5.000, en què es recorden les notícies més importants dels últims 14 anys a través de les portades en català d'aquesta capçalera.

NORMALITZACIÓ LEGAL / Una de les primeres que s'hi exposen, la del 9 de novembre de 1997, mostra una encaixada de mans entre l'expresident Jordi Pujol i el socialista Narcís Serra. Un gest amb què es firmava la Pau per al català, titular d'aquella edició. Va ser el dia en què CiU i PSC van pactar la llei de política lingüística, que va normalitzar l'ús social de l'idioma. L'aposta pel català del diari més llegit de Catalunya no es podia produir en un context més propici, i així ho va certificar Mas. «Apostes com la d'EL PERIÓDICO han anat estimulant, d'una manera o altra, que la normalització de la nostra llengua hagi avançat en molts camps de la societat». Com a dada significativa, el president va assenyalar que el nombre de persones que han «fet el salt» del castellà (llengua materna) al català (llengua d'ús habitual) ha crescut quatre punts els últims anys, segons un estudi recent de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

Notícies relacionades

La clau de l'èxit després de la incertesa dels inicis ha estat, segons Mas, tenir un «rumb clar» i «no defallir» tot i els obstacles del camí. Aquesta és la recepta per encarar el futur. «En l'extensió del català, el camí és dur i lent, a vegades exasperadament lent, però és el camí correcte. EL PERIÓDICO ens ho demostra», va sentenciar.

La commemoració va servir per reunir al pati de l'IEC el president amb dos dels seus antecessors, Jordi Pujol i José Montilla. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, els regidors Ricard Gomà (ICV) i Jordi Portabella (ERC) i els diputats Enric Millo (PPC) i Dolors Camats (ICV) van completar la representació política.