25 ANIVERSARI DE L'ACCIDENT

Txernóbil obre les seves portes als turistes

Una agència ucraïnesa organitza visites guiades a la central nuclear i considera que no tenen conseqüències per a la salut

1
Es llegeix en minuts
EFE / Kíev

La zona d'exclusió que envolta la central nuclear deTxernóbil, ha obert les seves portes als turistes, que ara poden veure amb els seus propis ulls un paisatge apocalíptic.

"Volem mostrar al món queUcraïnaja no és una amenaça nuclear", ha assegurat Oxana Nor, directora de l'agència estatal Interinform, que organitza els viatges al cor de la tragèdia.

Els ucraïnesos volen aprofitar l'interès pel tema nuclear que ha despertat tant el 25 aniversari de la mayor catàstrofe de la història de l'àtom ocorreguda a Txernóbil el 26 d'abril del 1986 com la recent avaria a la planta japonesa deFukushima.

"Molts estrangers ja han mostrat un gran interès a viatjar a Txernóbil. Hem de satisfer la demanda", ha afegit Nor, que ha insistit que una estada de diverses hores a la zona és "absolutament inofensiva per a la salut".

No obstant, abans d'obtenir el permís per viatjar a la zona, els visitants han de firmar un contracte pel qual l'administració s'eximeix de tota responsabilitat per qualsevol perjudici a la salut del visitant. A més, els menors d'edat, igual que les dones embarassades i en període lactant tenen expressament prohibit viatjar a Txernóbil.

Estrictes mesures de seguretat

Elturista, a qui s'entrega un vestit especial contra la radiació si ho vol, pot viatjar en grup, previ pagament de 100 dòlars, o en solitari acompanyat d'un guia, opció que li costarà uns 500 dòlars.

L'estada a la zona no supera les 6 hores, període durant el qual no es pot fumar, sortir de l'itinerari oficial, beure alcohol, encendre una foguera i, lògicament, tocar o emportar-se cap objecte, siguin trossos de ferralla, plantes o simples pedrots.

Notícies relacionades

Les autoritats neguen que hagin obert Txernóbil alturismemassiu, ja que l'objectiu és conscienciar els visitants sobre les greus conseqüències per a l'home i la natura de la irresponsabilitat en l'ús de l'energia atòmica.

Només hi ha un tour a la setmana amb grups de no més de 17 persones, viatge que inclou el trajecte en autobús, un dinar a la cafeteria de la planta, on treballen centenars de persones per garantir la seva seguretat, i una visita guiada.