Tres de cada 10 nens tenen mal de panxa ‘fantasma’

Els metges posen en marxa una campanya per sensibilitzar famílies i professionals del dolor abdominal funcional, un dels motius principals de consulta al pediatre amb incidència a l’alça.

Tres de cada 10 nens tenen mal de panxa ‘fantasma’

PATRÍCIA MARTÍN

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El mal de panxa en nens és una cosa molt freqüent. Normalment, està produït per algun tipus d’infecció, restrenyiment, gasos o un afartament de menjar insà. Però existeix un trastorn, que els metges denominen dolor abdominal funcional –que apareix almenys quatre dies al mes, durant almenys dos mesos i que no es produeix només durant els àpats o la regla– i que pateixen entorn del 30% dels nens en edat escolar.

És un dels motius principals de consulta al pediatre: constitueix una quarta part de les visites al gastroenteròleg infantil i la seva incidència va a l’alça. Tot i així, és una malaltia poc coneguda i que inquieta les famílies, preocupació a què molts metges responen prescrivint proves innecessàries. Els estudis apunten que té una "base genètica que predisposa" i que hi ha "factors desencadenants", com una infecció, al·lèrgies, alteracions a la microbiota o problemes psicològics, com estrès o ansietat, segons el doctor Juan José Díaz Martín, de l’Associació Espanyola de Pediatria i gastroenteròleg pediàtric.

Còmics i vídeos

Davant això, la Societat europea de Gastroenterologia, Hepatologia i Nutrició pediàtrica, juntament amb les associacions del ram espanyoles, ha llançat una campanya per a pares i professionals, a fi d’informar, sensibilitzar i tranquil·litzar entorn del dolor abdominal funcional, ja que és un trastorn benigne, que se sol resoldre seguint les indicacions mèdiques, de manera que el 80% de pacients milloren en els dos anys següents a la primera visita al metge.

La campanya consisteix en la difusió de còmics, vídeos i cartells en diversos idiomes on s’explica què és el dolor abdominal funcional, quins són els símptomes, què es pot fer per ajudar el nen i com cal diagnosticar-lo.

"Hem llançat la campanya perquè és una malaltia molt freqüent, que comporta molta preocupació entre les famílies, absentisme escolar i sobreús del sistema sanitari, amb moltes visites al pediatre, a l’especialista i a les urgències, per un quadre que no és greu", explica Javier Martín de Carpi, president de la Societat Espanyola de Gastroenterologia, Hepatologia i Nutrició Pediàtrica (SEGHNP).

La campanya també es dirigeix als pediatres per "homogeneïtzar" el seu abordatge a tot Europa i "que tinguin el suport de la societat mèdica" al diagnosticar.

Notícies relacionades

Els criteris que determinen que un nen –no se sol donar en lactants– pateix dolor abdominal funcional és que aquest apareix almenys quatre dies al mes i almenys durant dos mesos. No està relacionat només amb el menjar o la menstruació, i no té una causa orgànica. La dificultat de diagnòstic rau que no es coneixen bé els desencadenants específics i de vegades va acompanyat de marejos, cansament o mal de cap o en les extremitats.

Com que, de vegades, té una base emocional (el 50% dels pacients pateix uns alts nivells d’ansietat), el tractament comença per "tranquil·litzar i explicar a famílies i nens la malaltia i sense caure en la simplificació de dir-los que són nervis perquè és perjudicial i sembla que el nen se l’inventa. No han d’estar tot el dia pendents del dolor, perquè això el potencia, posa els nens més nerviosos i s’agreuja".

Temes:

Medicina Nens