Extracte de l'entrevista al conseller de Salut

Boi Ruiz: "Donarem les mateixes prestacions sanitàries amb menys pressupost"

1
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / Barcelona

--¿Està en perill el sistema sanitari, tal com és en l'actualitat, a causa de la crisi econòmica?

--En absolut. El meu propòsit és mantenir la quantitat i la qualitat de l'assistència que reben els ciutadans, però reduint costos. Donarem les mateixes prestacions sanitàries amb menys pressupost. El normal seria que aquesta partida econòmica creixés, perquè en sanitat sempre és així, però la situació no ho permet.

--¿Què notaran els ciutadans?

--Racionalitzarem els serveis. Els reagruparem per zones geogràfiques: on hi ha quatre consultoris d'otorino, es reduiran a dos. El cost de l'assistència baixarà i necessitarem menys especialistes en oïda. Això al pacient li suposarà haver-se de desplaçar a una altra localitat o a un altre punt de la ciutat per ser atès, però jo crec que la gent és madura i responsable, i ho entendrà. Si ho expliquem bé.

--¿Creu que aplicar una quota, un copagament, per cada visita i recepta mèdica hi ajudaria?

--Hi ha milers d'estudis que demostren que així és, però això ara afectaria els que estan pitjor econòmicament. El moment d'aplicar-ho va ser quan la gent es canviava de casa i de cotxe cada dos per tres. Ara no. No és correcte aplicar el copagament en temps de crisi. Qui pot pagar un copagament mèdic, ja té una pòlissa d'asseguradora privada. Ara, afectaria els més tocats, que deixarien d'utilitzar la sanitat i quan hi anirien estarien molt més greus.

Notícies relacionades

--¿I si no hi hagués crisi?

--Sense crisi sí que seria convenient. És una mesura a la qual no renunciem. En aquesta legislatura no hi haurà copagament sanitari. Hauria de millorar molt la situació econòmica dels ciutadans perquè es plantegés. El copagament és impopular perquè hi ha una idea equivocada de què és públic o què és privat.

Temes:

Boi Ruiz