CANVIS EN EL SISTEMA NACIONAL DE SALUT

La dispensació i la venda de medicaments 'per pastilles' començarà al gener

Pajín anuncia que, per estalviar uns 300 milions d'euros a l'any, els laboratoris fabricaran caixes d'una, dues, quatre o sis pastilles d'analgèsics, antibiòtics i altres fàrmacs de gran consum

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO M. YAGÜE / Madrid

La ministra de Sanitat, Leire Pajín, ha anuniciado que a partir del gener s'implantarà al Sistema Nacional de Salut la unidosi o venda del nombre exacte de pastilles d'antibiòtics, analgèsics, antiinflamatoris i altres fàrmacs de gran consum que un pacient va necessitarà, amb dos objectius: estalviar al voltant de 300 milions d'euros en una factura farmacèutica, que l'any passat va arribar als 12.500 milions d'euros, i fer que el seguiment dels tractaments sigui més fàcil, cosa que millora la salut de la població.

La implantació de la mesura, assajada ja a Espanya amb alguns antibiòtics i que evitaria l'acumulació de fàrmacs a les cases, va ser acordada pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes durant el Consell Interterritorial celebrat al juny, que va discutir les mesures d'estalvi sanitari per combatre la crisi. Amb la unidosi i la reducció del preu dels fàrmacs subjectes a patents, les previsions d'estalvi es van estimar en 1.300 milions d'euros.

Ajust als tractaments

Pajín, que ha comparegut a la comissió de sanitat del Congrés dels Diputats per explicar les línies generals del seu departament, ha explicat que el seu departament publicarà en breu el corresponent decret i que els pròxims mesos es publicaran els detalls tècnics amb els col·legis de metges, farmacèutics i laboratoris per determinar les medecines que seran incloses sota aquest format d'unidosis i la informació que es proporcionarà al pacient.

L'objectiu és que els laboratoris fabriquin caixes amb les unitats que s'ajustin als tractaments més freqüents. Per exemple, si el que és habitual d'un antibiòtic és que es prengui tres vegades al dia durant una setmana, l'ajust ideal seria que la caixa tingués 21 pastilles o sobres.

Notícies relacionades

Però encara que això s'aconseguís amb la majoria dels fàrmacs, sempre queda la possibilitat que el pacient necessiti més del que contenen les caixes. En el cas anterior, moltes vegades per qüestions de fabricació és més fàcil produir una caixa de 20 pastilles que de 21. I per a això Sanitat ha començat a negociar amb alguns fabricants perquè, a més dels formats habituals, facin altres envasos complementaris.

També ha anunciat que el Ministeri de Sanitat farà una campanya contra la prevenció de l'alcoholisme dirigida a menors i embarassades al desembre, en col·laboració amb els responsables dels sectors afectats. La ministra ha afegit que el programa de termalisme per a la tercera edat disposarà l'any que ve de més d'un milió de places, que donaran feina a 140.000 persones.