la regulació de l'activitat
36 municipis catalans tenen aquesta tradició
El text preveu sancions de fins a 150.000 euros per males pràctiques
La proposició de reglament dels correbous els limita a aquestes localitats
La celebració de festes amb bous no se circumscriu a la comarca de les Terres de l'Ebre. La proposició de llei de regulació de les festes tradicionals amb toros, que ja té el dictamen favorable de la comissió de Política Cultural, fixa en 36 els municipis (vegeu el gràfic) amb tradició de celebrar correbous. Seran els únics que podran organitzar-los si finalment s'aprova el reglament. La majoria (26) pertanyen a les Terres de l'Ebre, però també n'hi ha a la Catalunya central (Cardona i Santpedor), Girona (Roses, Torroella de Montgrí, Vidreres, Olot), altres comarques de Tarragona (el Morell i Mont-roig del Camp) i Barcelona (Badalona i Vilanova i la Geltrú).
La proposició de llei limita a sis les modalitats de festes tradicionals amb animals bicornes que podran celebrar-se: bous a la plaça (que inclouen els bous a la platja), bous al carrer (que inclouen els correbous pròpiament dits), bou capllaçat, bou embolat, bou salvatge (com per exemple els bous a la plaça o al carrer però amb un brau amb el qual abans no s'ha jugat mai) i exhibició d'habilitats.
MINIMITZAR L'ESTRÈS / El projecte de reglament és prolix en normes que persegueixen minimitzar el cansament i l'estrès de l'animal. Per exemple, els animals poden participar un màxim de 15 minuts en els bous a la plaça i al carrer i de 50 en el bou capllaçat, mentre que en el bou embolat les boles subjectes a un aparell sobre el cap de la bèstia no poden cremar més d'un quart d'hora.
El capítol de restriccions prohibeix la participació en els espectacles dels de menys de 14 anys i de les persones que mostrin signes d'embriaguesa, així com l'ús de bastons, punxes, descàrregues elèctriques i qualsevol altre instrument que faci mal a l'animal.
Per a les infraccions considerades molt greus la norma preveu sancions d'entre 60.000 i 150.000 euros i la inhabilitació durant un any per al ramader o l'organitzador castigat. En el cas de les infraccions greus les multes previstes són d'entre 601 i 60.000 euros, i a l'infractor se li pot impedir participar en els correbous durant dos anys.
El diputat de CiU Josep Rull considera que només els «malintencionats» poden veure incoherència en el vot gairebé en bloc de la federació nacionalista a favor de prohibir els toros i la seva defensa aferrissada dels correbous. En la mateixa situació es troba ERC.
Notícies relacionadesFrancesc Sancho, diputat de CiU de les Terres de l'Ebre, considera que la intenció de la plataforma proanimals Prou! de prohibir els correbous obeeix a una visió del món pròpia d'«urbanites» i al «desconeixement» d'aquest tipus de festes.
Si els defensors dels animals arriben a presentar una iniciativa legislativa popular (ILP) contra els correbous, Sancho respondrà amb una pregunta: «¿Quin país i quin camp volem? ¿Un camp que sigui realment rural o un jardí en què els seus habitants siguem només un decorat? Prohibir els correbous seria matar una part important de l'ànima del país».
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Guardiola, a prop de firmar el divorci
- Entrevista amb Anna Bacardit Càncer de mama metastàtic amb menys de 30 anys: «Mai em vaig trobar malament, per això no ho esperava»
- Successos Tres detinguts per atracar un banc a Camarles