Polèmica en un grup religiós

La comunitat islàmica catalana es desmarca de l'imam de Lleida

Entitats religioses admeten que Houzi dificulta una sortida a tancar la mesquita

Els fidels han trencat dues vegades el precinte de l'oratori clausurat

2
Es llegeix en minuts
ROSA MATAS / LLEIDA
FIDEL MASREAL / BARCELONA

No només l'Ajuntament socialista de Lleida, l'oposició de CiU i fonts del Govern català consideren que el tancament de la mesquita del carrer del Nord té a veure amb el perfil radical del seu imam. També en les comunitats islàmiques s'admet en privat que el salafisme d'Abdelwahab Houzi és una de les claus que explica que el consistori precintés per excés d'aforament la mesquita que dirigeix. Aquestes fonts fins i tot apunten a la necessitat de procedir a un relleu al capdavant de l'oratori de Lleida, un dels dos que hi ha actualment a la ciutat. De fet, Houzi té previstos contactes amb responsables islàmics catalans per buscar una flexibilització de postures i complir d'entrada amb l'aforament màxim de la mesquita.

PERFIL DE L'INTERLOCUTOR / En el que també hi ha una àmplia coincidència en l'àmbit polític és que els possibles moviments en el lideratge islàmic de Lleida s'han de promoure internament i serien de gran ajuda per desenredar el conflicte obert amb l'ajuntament, enquistat des de fa anys. «Sens dubte el perfil dels interlocutors és fonamental per buscar vies de solució als temes», expliquen fonts socialistes.

L'alcalde de la ciutat, Àngel Ros, argumenta, a més a més, que des de fa mesos està sobre la taula la possibilitat que la comunitat islàmica que dirigeix Houzi construeixi una mesquita en terrenys municipals del polígon industrial El Segre. El fet que Houzi fos el responsable directe del projecte i que encara no hi hagi ni finançament per fer-lo, ha contribuït a dificultar les negociacions i a endurir l'actitud del consistori, que justifica el precintament de la mesquita per raons de seguretat. L'alcalde ja ha qualificat l'imam de «fonamentalista».

La resposta dels fidels de la mesquita ha estat resar a la zona dels Camps Elisis malgrat que només tenen permís per fer-ho els divendres. Ahir van fer un pas més i van trencar el precinte de l'oratori i van entrar amb clau al centre islàmic. Es tracta de la segona ocasió en què s'obre la mesquita des que va ser precintada el dia 21.

Notícies relacionades

La fermesa de l'alcalde també té a veure amb la pressió que ha exercit CiU contra l'imam. De fet, en un debat organitzat el juny passat per EL PERIÓDICO entre els responsables d'immigració de Convergència, Àngel Colom, i el PSC, Consol Prados, tots dos van coincidir en la necessitat de propiciar canvis en la direcció de l'oratori.

Respecte a les alternatives a l'i-mam salafista, el president de l'Associació Watani, que s'erigeix en alternativa, Mourad al-Boudouhi, va assegurar ahir que són grups de musulmans descontents amb el líder de la mesquita els que impulsen la construcció d'un altre oratori al marge del del carrer del Nord.