INVESTIGACIÓ AMB CÈL·LULES MARE

El primer 'nadó medicament' espanyol cura el seu germà malalt

Andrés ha superat una greu anèmia gràcies a la sang del cordó umbilical del petit Javier

La mare replica a l'Església que no ha fet "res dolent" a l'optar per la selecció embrionària

Javier i Andrés.

Javier i Andrés.

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO
SEVILLA

Andrés Mariscal acaba de fer 7 anys, i des de fa un mes la seva vida no depèn de transfusions sanguínies ni té marcat el calendari a causa de la greu anèmia congènita que patia. Metges de l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla li han trasplantat amb èxit cèl.lules del cordó umbilical del seu germà Javier, seleccionat genèticament per a aquesta labor al ser l'única opció terapèutica vàlida. A partir d'ara, tan sols s'haurà de sotmetre a un tractament mèdic de sis mesos per evitar possibles infeccions. Podrà fer vida completament normal, ja que els facultatius tenen la "certesa raonable" que ja no pateix la malaltia.

Es tracta d'un cas únic al món, i el primer que es realitza íntegrament en el sistema sanitari espanyol. I és que encara que diàriament es fan trasplantaments de cèl.lules mare de cordó umbilical, té la peculiaritat que el donant ha estat seleccionat genèticament perquè naixés lliure de la malaltia --que Andrés va heretar dels seus pares-- i fos compatible amb el receptor, per d'aquesta manera evitar el rebuig.

DILEMA ÈTIC

Mentre que sectors catòlics reobrien el debat sobre el possible dilema ètic de la concepció de Javier per salvar la vida del seu germà --pràctica que en el seu moment van qualificar d'"eugenèsica, horrible i inacceptable"--, totes les autoritats científiques es felicitaven ahir per la fita aconseguida per la biomedicina espanyola i la investigació amb cèl.lules mare. Un dels metges que han fet possible el miracle, Guillermo Antiñolo --responsable de la Unitat de Genètica i Reproducció Assistida del Virgen del Rocío--, tancava el tema assegurant que la polèmica és fictícia. "Ja hi va haver debat en el seu moment, i ara només ho qüestiona un sector de l'Església catòlica", va dir. Més contundent es mostrava la mare dels dos nens, la gaditana Soledad Puertas, que afirmava estar tranquil.la perquè no ha fet "res dolent".

"Respecto l'opinió de tothom i demano que respectin la meva", afirmava al donar a conèixer la curació d'Andrés. Quan li van comunicar que es tractava de l'única opció mèdica possible no ho va dubtar "ni un segon". "Volíem un altre fill que naixés ben sa, i a més així podíem curar el gran", va subratllar.

Andrés va néixer amb una beta-talassèmia major, un tipus d'anèmia molt greu que l'obligava a viure dependent de l'hospital i escurçava la seva esperança de vida fins als 25 anys. L'única curació era un trasplantament de cèl.lules sanguínies, però a la xarxa internacional de donants --amb 11 milions de persones-- no en van trobar cap de compatible, i els metges van plantejar la possibilitat de la selecció genètica mitjançant diagnòstic genètic preimplantatori. Els progenitors van sol.licitar aquesta opció i, després de ser aprovada per un comitè ètic, es va seleccionar l'embrió sa i amb un perfil de compatibilitat absoluta.

El nadó va néixer a l'octubre i al gener el seu germà gran es va sotmetre a unes fortes sessions de quimioteràpia per eliminar les cèl.lules de la seva medul.la òssia. Desproveït de cèl.lules mare a la medul.la, una transfusió de la sang del cordó umbilical va permetre que el seu cos comencés a generar glòbuls vermells sans.

RÀPIDA RECUPERACIÓ

Un mes després de rebre l'alta, Andrés ja té el 95% de la sang del seu cos "neta" de l'anèmia, segons els metges, i està curat. Hi ha una certesa raonable que continuarà així de per vida. La mare corrobora la recuperació: "Ja té ganes de menjar, de jugar. Està més fort". Però el nen no oblida el temps passat en hospitals i fins i tot afirma que de gran vol ser hematòleg, i ja porta un fonendoscopi sobre les

Notícies relacionades

espatlles.

Andalusia és l'única comunitat que ofereix en el seu servei públic de salut el diagnòstic genètic preimplantatori, una tècnica limitada a una sèrie de malalties concretes i que, com emfatitzen els metges, no és la panacea de qualsevol mal. "Un trasplantament d'aquest tipus només té èxit en casos puntuals i en moments concrets", indica Antiñolo. Un altre nen de Manresa (Bages) va haver de marxar fora d'Espanya per seguir un procés similar al que ha beneficiat Andrés. Tres famílies més, dues d'Extremadura, han sol.licitat també un trasplantament compatible.