GASTRONOMIA I CULTURA AUTÒCTONES
Turisme molt exquisit
La majoria dels clients procedeixen d'altres països

En grup Alicia Juanpere, de negre, amb tres alumnes procedents dels EUA i el Regne Unit. /
Catacurian --del castellàcatari d'epicuri-- no és un hotel, ni un restaurant, ni una escola de cuina, ni una casa pairal, i ho és tot alhora. És una casa situada al municipi del Masroig que va pertànyer als besavis d'Alicia Juanpere i on ella ha aplicat un nou concepte turístic: les vacances culinàries. Juanpere només admet un màxim de sis persones que, en tres dies, aprenen les receptes de cuina catalana que ella mateixa interpreta.
I les interpreta en funció del seu sentit artístic, ja que, a més a més de cuinera, és una exballarina que ha canviat les sabatilles de ballet per les eines de cuina."Igualment faig coreografies amb textures i colors. Porto la passió i l'organització del ball als plats",explica. L'únic personal de l'equip de Catacurian és la seva amiga Maite Molinero."Actriu, una obsessa de l'ordre i molt organitzada", tal com es defineix ella mateixa.
Interès per aprendre
Catacurian es dirigeix a un turista molt específic, capaç de viatjar per tot el món per aprendre els secrets de la gastronomia internacional i molt interessat per la cultura."Sap perfectament on va, què vol i què trobarà",resumeix Juanpere. Més del 90% dels clients són anglosaxons, sobretot nord-americans, i augmenten els australians. Juanpere s'encarrega de la logística, fins i tot d'anar a buscar els clients a l'aeroport. I la compra és primordial."Sempre compro productes de la terra, de temporada i molt escollits. Alguns que m'agraden molt, com la ventresca de bacallà, cada vegada costa més trobar-ne",precisa. La seva parella, Jonathan Perret, s'encarrega del màrqueting i de la promoció, sovint des dels Estats Units.
L'ensenyament és molt pràctic. Professora i alumnes cuinen junts i, després, disfruten del resultat a la mateixa taula."Amb alguns t'avens tant que la sobretaula no s'acabaria mai, mentre que amb altres és més freda. I el que s'està posant de moda són mares i filles que vénen juntes, de vegades com un regal en dates assenyalades",explica l'exballarina. El preu oscil.la entre 1.000 i 1.800 euros per persona."Tinc reserves per a tot l'any. Aquest tipus d'oferta resisteix millor la crisi, però ja ho veurem", diu.
Els clients preferits de Juanpere són tres empresaris de Seattle."No volen aprendre a cuinar, sinó que el que volen és menjar el que jo els preparo. Són uns gurmets i amb ells em puc lluir", diu de broma. Són l'excepció d'un públic selecte amant de la cuina exquisida. Tres de les seves últimes clientes són Linda, Sue i Lori, unes amigues que treballen a Brussel.les. Estan encantades de la placidesa de les seves vacances. Han fet un tast d'oli i han visitat les vinyes del Priorat.
- Transport públic Així queden els preus dels títols de transport públic a Barcelona fins que acabi el 2025
- Lliga F Escac i mat de les futbolistes al Llevant Badalona: «És el circ més gran que he viscut com a professional»
- Tempesta judicial i política Cerdán no entrega l’acta de diputat i augmenta el nerviosisme del PSOE
- Tempesta judicial i política L’UCO apuntala el relat d’Aldama de les comissions per obres públiques
- Israel obre un nou front de guerra amb el seu atac a l’Iran
- L’agricultura del futur El delta de l’Ebre assaja cultius alternatius a l’arròs davant l’augment de la salinitat del terreny davant el mar
- ESTATS UNITS El calvari de Manuel, deportat per Trump: «Vaig demanar que m’afluixessin els grillons. Els va pressionar més i va dir: a manar, al teu país»
- Consell Nacional Junts es compromet a «aprofitar» la «debilitat» de Sánchez després de la caiguda de Cerdán i obre la porta a retirar el seu suport al PSOE
- Pla de xoc a Catalunya El Govern destinarà 20 milions d’euros a reformar 70 residències d’avis i a crear 504 places noves
- Higiene bucodental Com eliminar la tosca de les dents a casa: el truc dels dentistes