El preu de la normalitat

El nou curs reprèn la rutina quotidiana de milers de famílies catalanes

La incompatibilitat d'horaris entre nens i pares obliga a fer equilibris

3
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ
LLEIDA

La tornada a l'escola de gairebé 1,2 milions de nens va suposar ahir el retorn a la rutina per a moltes famílies catalanes. I la tornada als horaris incompatibles de pares i canalla. Comencen nou mesos de programes extraescolars, col.lapses de trànsit, dinars fora de casa i avis exhaustos. Els antics hàbits estan marcats aquest any per la crisi, que ha fet que alguns prescindeixin d'activitats i serveis. I, mentrestant, el conseller d'Educació, Ernest Maragall, ahir es va plantejar si l'any que ve les vacances haurien de ser més curtes.

TARDES OCUPADES

Nens que aprenen 3 llengües estrangeres

Informàtica, teatre, esports, música o idiomes... L'oferta d'activitats extraescolars --tant en centres públics com en acadèmies privades-- és àmplia, variada i fins i tot necessària. No obstant, les necessitats --o l'obstinació-- dels pares han fet que els menors vagin cada vegada més sobrecarregats, amb classes i entrenaments per a cada tarda de la setmana. Hi ha casos d'infants que estan aprenent, simultàniament, anglès, francès i alemany, a més del castellà i el català que estudien a l'escola, confessa Charlotte Sorensen, del centre d'idiomes Inlingua de Lleida. "El problema és quan els pares s'entossudeixen que el nen faci alguna activitat per a la qual encara no té edat", adverteix Carlos Oca, director del Club INEF de la capital lleidatana.

ELS CANGURS

Els primers anotar els efectes de la crisi

Són, possiblement, aquells que més directament acabaran pagant els plats trencats de la crisi. Si s'han de retallar despeses, han pensat moltes famílies, la primera és la del cangur. "Tenim més currículums que mai, però també hem rebut bastantes peticions menys que l'any passat", explica Montse Bosch, responsable de Lleida Assistencial, dedicada, entre altres, a la prestació de serveis per a l'atenció de menors. El preu mitjà per hora d'un dels seus cangurs és de 9,14 euros, "malgrat que en ciutats com Barcelona, ara s'està pagant a 12 euros l'hora", afirma Bosch. "Fins ara, la competència era de ciutadans estrangers, però ara veiem que cada vegada hi ha més gent d'aquí que busca un sobresou", indica.

ELS AVIS

Cuidadors gratuïts sempre disponibles

No és un fenomen nou, però la presència d'avis a la porta dels col.legis és cada vegada més nombrosa. Per una banda, a diferència del que passa amb els cangurs, són persones de confiança dels progenitors. I per una altra, també surten més barats. Els avis atenen els nens, els mimen i, si arriba el cas, els donen el dinar o alguna propina. Un de cada tres avis catalans (el 34,4%, exactament) exerceix habitualment de cangur dels seus néts, segons un estudi de la Generalitat, que afegeix que els jubilats dediquen una mitjana setmanal de 21 hores als nens. La majoria ho fa de gust, però els psicòlegs comencen a advertir de l'aparició de la síndrome de l'àvia esclava, sotmesa als capritxos dels més petits de la casa i a la voluntat a vegades poc flexible dels fills.

LA MOBILITAT

Notícies relacionades

Col.lapse per la doble fila davant les escoles

És una de les imatges associades a la tornada a l'escola: els embussos de cotxes als voltants dels col.legis per culpa dels que aparquen en doble fila. Les hores punta del trànsit a les grans ciutats catalanes es mesuren en funció de les anades i vingudes dels escolars. Per pal.liar els efectes del col.lapse, l'ajuntament de Lleida va estrenar ahir una nova targeta de transport que permet als escolars viatjar gratis a l'autobús urbà els dies lectius. Ben diferent és la situació a les escoles rurals. Els infants han de recórrer moltes vegades llargues distàncies per carreteres infames. Passa, això sí, que els nens dels pobles triguen a arribar al col.legi gairebé el mateix temps que els seus col.legues de la ciutat.