SALUT

Un xip permet detectar els casos greus de fibromiàlgia

El nou dispositiu es començarà a comercialitzar a finals d'aquest any

1
Es llegeix en minuts
MÒNICA TUDELA / BARCELONA

Coincidint amb el Dia Mundial de la Fibromiàlgia, que es va celebrar ahir, un grup d'investigadors espanyols van donar a conèixer el Fibrochip, un prototip que permet detectar els casos més severs de fibromiàlgia i de la síndrome de fatiga crònica. L'objectiu d'aquest xip en proves és que el metge pugui identificar els pacients que tinguin més probabilitat de desenvolupar de forma greu una d'aquestes dues malalties i, alhora, ajudar a escollir el tractament que sigui més adequat. La idea és que els afectats evitin arribar a patir un dolor cada vegada més intens, com succeeix en els estadis més greus d'aquestes dues malalties.

La fibromiàlgia és una malaltia del sistema nerviós que es tradueix en dolor crònic generalitzat, hipersensibilitat al dolor en diversos punts i que afecta entre 1.200.000 i 1.600.000 espanyols (entre el 3% i el 4% de la població). La fatiga crònica es tradueix en un cansament persistent al més mínim esforç i en un dolor i una debilitat muscular que s'acostumen a fer crònics. S'estima que a Catalunya, més de 180.000 persones pateixen alguna d'aquestes dues malalties.

El xip d'ADN, presentat ahir durant unes jornades al Col.legi de Metges de Catalunya, té la forma dels vidres que s'utilitzen per analitzar mostres en els microscopis i consta d'una sèrie de minúscules esquerdes. "En cadascuna d'elles es posa un fragment de l'ADN dels pacients que es volen estudiar, se sotmeten les mostres a un làser i el resultat obtingut és un mapa de punts on cada un assenyala una mutació diferent", va explicar ahir Antonio Martínez, director tècnic de Progenika Biopharma, el laboratori que l'ha desenvolupat, juntament amb el clínic CIM.

Notícies relacionades

PERFIL GENÈTIC

"El que obtenim és el perfil genètic del pacient i, utilitzant el xip, es pot saber si es pot patir una fatiga crònica o una fibromiàlgia lleu, moderada o severa, cosa que ens ajuda en el diagnòstic precoç", afegeix Martínez. El prototip està basat en l'estudi portat a terme per la Fundació per a la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica en pacients de tot Espanya i hi han col.laborat uns 300 metges. Es preveu que el Fibrochip es podrà començar a utilitzar a finals d'a- quest any.

Temes:

Fibromiàlgia