SALUT

Només el 7,5% de nens i joves fan un esmorzar equilibrat

Un 6,2% més surt de casa sense haver menjat i passa més de 12 hores sense alimentar-se

Sanitat llança una campanya contra els mals hàbits i per prevenir l'obesitat

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO M. YAGÜE / MADRID

Els nens i joves espanyols cada vegada s'alimenten pitjor, començant per l'esmorzar, el primer àpat i el més important del dia. El Ministeri de Sanitat va alertar ahir que només el 7,5% de la població infantil i juvenil pren un esmorzar equilibrat i que un 6,2% més no esmorza habitualment. Des del punt de vista nutricional aquesta xifra és "molt negativa" ja que, si no s'esmorza a casa, el nen pot passar fins a 12 hores sense ingerir cap aliment.

Les dades del departament que dirigeix Elena Salgado mostren que el 19,3% d'aquesta població únicament pren un got de llet i el 56% només l'acompanya d'algun hidrat de carboni. Salgado els va subratllar durant la presentació d'una campanya per revertir aquests mals hàbits i prevenir l'obesitat. Sota el lema ¡Desperta't, esmorza!, també s'insta els xavals a practicar exercici físic i també els pares a esmorzar amb els seus fills.

QUALITAT NUTRICIONAL

L'esmorzar equilibrat aconsellat ha d'incloure un lacti (llet, iogurt, formatge), cereals (pa, galetes, flocs....), un greix (oli d'oliva, mantega o margarina), una fruita o un suc, melmelada o mel, i fins i tot pernil i algun tipus d'embotit.

Segons els experts, l'esmorzar ha de suposar com a mínim el 25% de les necessitats nutrients de l'escolar i no s'ha de fer de manera ràpida. El que és ideal, en opinió de la ministra, és que s'hi esmerci entre 15 i 20 minuts. D'acord amb l'última Enquesta Nacional de Salut 2004, hi ha una relació clara entre aquest mal hàbit alimentari i l'obesitat, sobretot a partir de 14 anys. A això se suma que gairebé el 60% dels nens dediquen a l'esmorzar menys de 10 minuts, cosa que s'associa a una baixa qualitat nutricional.

EFECTES NEGATIUS

Notícies relacionades

Segons els especialistes, les persones que esmorzen mantenen el pes millor que les que ometen aquesta ració, ja que facilita un repartiment de la ingesta de calories durant el dia i contribueix a evitar picar entre hores. Algunes de les conseqüències de saltar-se l'esmorzar són decaïment, falta de concentració i mal humor, a causa del dèficit de glucosa --el nostre principal combustible energètic-- que produeix el dejuni.

La falta de glucosa empeny el cos a cremar altres reserves energètiques, cosa que causa múltiples alteracions en el normal funcionament orgànic. En edats escolars, això condiciona l'aprenentatge i comporta un descens del rendiment, ja que la capacitat de locució o d'expressió, de memòria i també de resolució de problemes queden seriosament afectades.