BANCA ALTERNATIVA

Acció Solidària contra l'Atur, pionera a Catalunya

1
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ / BARCELONA

El microcrèdit va començar a utilitzar-se fa 25 anys a Catalunya com una mesura de suport financer a les persones que quedaven excloses del sistema bancari tradicional. La pionera va ser Acció Solidària contra l'atur, nascuda a Cornellà i inspirada pel jesuïta i militant del PSUC Juan Nepomuceno García-Nieto.

Des de principis del 2000 s'han sumat a aquestes iniciatives socials algunes caixes d'estalvi, de les quals destaquen per la seva activitat La Caixa, a través de la seva fundació de l'obra social, i Caixa Catalunya, a través de la Fundació Un Sol Món. També concedeixen aquests préstecs personals a Catalunya la Fundació Internacional de la Dona Emprenedora (FIDEM) i altres entitats, com COOP57, que fan accions similars però per a projectes cooperatius.

Notícies relacionades

Encara avui, Acció Solidària té un tret diferencial: no cobra interessos pels microcrèdits que presta. L'entitat es nodreix bàsicament de donacions de particulars. El seu vicepresident primer, Francesc Domingo, explica que han concedit gairebé cinc milions d'euros en crèdits, que han servit per posar en marxa 529 iniciatives i crear 3.545 llocs de treball. Reconeix que des del moment que les caixes han entrat en aquest tipus d'ajudes ells han rebut menys peticions, i es felicita d'això perquè d'aquesta manera poden dedicar els diners a altres iniciatives socials.

A Espanya s'han atorgat més de 4.000 crèdits a famílies pobres, i d'aquests, 1.900 corresponen a la fundació de La Caixa i 1.000 a la de Caixa Catalunya. La resta es reparteixen entre organitzacions no vinculades a entitats financeres i a altres caixes, com El Monte, Caixa Galicia, BBK o Caja Granada, entre d'altres. Cada crèdit genera una mitjana de 2,5 llocs de treball. Les fundacions atorguen els préstecs per a projectes d'autoocupació a través d'organitzacions socials, vinculades a col.lectius desafavorits, que responen de la idoneïtat de la persona per atendre el pagament. Els impagats són quasi el 5%.