Els efectes

El sexe en les sèries: els perills de l’erotisme sense pudor per als joves

Segons els experts, títols com ‘Élite’ i ‘Sky rojo’ reforcen uns estereotips poc positius i realistes

El sexe en les sèries: els perills de l’erotisme sense pudor per als joves
4
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Patrick (Manu Ríos) i Ander (Arón Piper), dos dels alumnes d’‘Élite’, es troben en una de les animades festes a què són assidus els nois de l’exitosa sèrie de Netflix i no poden refrenar la seva passió. Les escenes calentes són d’allò més explícites, igual que solen ser-ho les de l’adrenalínica ‘Sky rojo’, a la qual es va acusar de fer de la prostitució un espectacle. A ‘Euphoria’, Jules (Hunter Schafer) té una trobada íntima en un sòrdid motel amb un desconegut que acaba descobrint que és el pare del seu company de classe. Són només alguns exemples de títols de ‘streaming’ que exploten sense pudor l’aposta pel sexe, ja que les plataformes estan més disposades a acollir les propostes més desinhibides. Una cosa que té els seus perills: segons els experts, aquest tipus de sèries reforcen uns estereotips poc positius i realistes, sobretot per als joves.

«Hi ha sèries que acaben donant prioritat a mostrar cada vegada més explícitament l’erotisme per sobre de la trama, que acaba semblant una cosa secundària», explica el sexòleg Iván Rotella, de l’Associació Estatal de Professionals de la Sexologia (AEPS). Això no tindria cap importància «si no fos perquè sempre acabem veient cossos molt semblants i estereotipats, així com tipus de relacions molt similars. No sembla haver-hi excessiu temps per a la diversitat tant de cossos, com de trobades eròtiques o de tipus de vinculació emocional», reflexiona el professional, per qui el potencial educatiu en el terreny sexual d’aquest tipus de sèries és d’allò més atraient.

Diversitat de cossos i trobades

«Està clar que algunes no ho pretenen en absolut, però una mica d’esforç en aquest sentit, sense alterar excessivament les trames, seria molt positiu. Una diversitat de cossos i de trobades permetria que qualsevol jove es pogués trobar i tenir el seu reflex en aquestes sèries. La generació d’expectatives inabastables és sempre perjudicial i rebaixar-les una miqueta seria relativament senzill si hi hagués la voluntat de fer-ho», apunta Rotella.

Amb ell coincideix la sociòloga Raquel Fernández Gómez, per qui «desestigmatitzar el sexe és absolutament necessari, però no s’està fent com toca». «El que és realment prioritari és omplir les pantalles de relacions consentides i consensuades, plaers compartits, cossos diversos, identitats canviants i realitats que s’acostin a la quotidianitat pròpia del nostre dia a dia», afegeix. Sèries com ‘Élite’ o ‘Sky rojo’, en canvi, el que venen és hedonisme i glamur (la primera) i acció desenfrenada (la segona). «Hi ha un component sexi en el nostre càsting, seria absurd no reconèixer-ho, i està buscat. Però crec que és un tipus de sèrie que demana això. ¿Que pot obrir-se a altres coses? Segurament. ¿Que ho farem? Doncs no ho sé», confessava Carlos Montero, el creador d’‘Élite’, a EL PERIÓDICO en la presentació de la sisena temporada.

Trastorns i falta d’autoestima

Fernández incideix en els efectes negatius d’aquestes escenes poc realistes, sobretot per als joves: «Poden estimular l’aparició de problemes de trastorns, dismòrfia corporal, descontentament o falta d’autoestima», enumera la sociòloga, que considera que el recurs de fomentar escenes eròtiques tan explícites a les sèries va en paral·lel a una sexualització més gran de la societat: «La sexualització a què estem sotmesos com a societat no és nova, però s’està convertint en un recurs molt potent a partir del qual s’estan generant beneficis econòmics i molta morbositat de què ens hem de fer càrrec com a consumidors». «La societat està cada vegada més erotitzada, però això no va acompanyat d’una societat cada cop més educada sexualment i per això sorgeixen dificultats», afegeix Rotella.

Notícies relacionades

De tota manera, segons el sexòleg, aquestes sèries «sempre seran un exemple molt millor que l’habitual pornografia gratuïta a internet que, davant l’evident falta d’una bona educació sexual a l’aula, a totes les edats, s’acaba convertint en un problema bastant seriós». «Cada vegada baixa més l’edat d’inici del seu consum i cada vegada tenim més noies i nois que veuen un munt de coits de tota mena abans fins i tot de fer-se el primer petó. Tot això ens pot portar a un inici de les relacions molt més violent de l’esperat per les dues persones, però que entenen que és com han de ser les trobades eròtiques», destaca.

L’exemple de ‘Sex education’

En contraposició, posa com a exemple una sèrie com ‘Sex education’. «Tot i que té aspectes a millorar, mostra clarament la diversitat que hi ha en la societat. I no parla només de diversitat d’orientació o identitat, sinó també de vinculacions, i pot servir com excusa perquè qualsevol família pugui parlar del tema del sexe i donar-li la importància real que té, ni més ni menys», sentencia.