Psicologia

El meu pare és narcisista: aquests en són els senyals d’alarma

La falta d’afecte paterna genera ferides traumàtiques

El meu pare és narcisista: aquests en són els senyals d’alarma

agencia

4
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Els pares són figures importants en la vida de qualsevol persona. Des del moment en què naixem, els nostres pares ens guien i ens ensenyen com comportar-nos al món. No obstant, no tots els pares són iguals. Alguns poden ser afectius i comprensius, mentre que d’altres poden ser egoistes i narcisistes. Però sovint ens assalta el dubte de quin és el tipus de pare que tenim. Per a això, hi ha certs senyals que poden actuar d’alarma.

¿Què és el narcisisme?

El narcisisme és un trastorn de personalitat que es caracteritza per la grandiositat, la falta d’empatia, la necessitat d’admiració i l’arrogància. Les persones narcisistes tenen una percepció exagerada de la seva pròpia importància i habilitats, i tendeixen a sobrevalorar-se en comparació amb els altres. El trastorn de personalitat narcisista és més comú en homes que en dones, i es creu que afecta el voltant de l’1% de la població general.

Els individus narcisistes tenen una autoestima fràgil i vulnerable que depèn en gran manera de l’aprovació i admiració dels altres. A més, solen tenir dificultats per reconèixer les necessitats i emocions dels altres, cosa que els porta a mostrar una falta d’empatia i a actuar de forma egoista. Malgrat que les persones amb trastorn de personalitat narcisista poden ser altament exitoses i carismàtiques, solen tenir relacions interpersonals problemàtiques a causa de la seva incapacitat per relacionar-se de manera saludable amb els altres.

¿Existeixen els pares narcisistes?

Els pares narcisistes existeixen i poden tenir un impacte molt negatiu en els seus fills, especialment si aquests no reben l’amor, el suport i l’atenció emocional que necessiten per créixer i desenvolupar-se de manera saludable.

Aquests pares poden posar les seves necessitats i desitjos per sobre de les dels seus fills, cosa que pot portar a un ambient d’invalidació emocional i a una falta d’atenció i cura. A més, els fills de pares narcisistes poden ser utilitzats per satisfer les necessitats emocionals del pare, cosa que pot tenir un impacte molt negatiu en la seva autoestima i autoconcepte.

¿Quins senyals indiquen que el meu pare és narcisista?

Tenir un pare que és narcisista pot ser una experiència dolorosa i confusa. Els narcisistes tenen una necessitat constant d’atenció i validació, cosa que pot portar a comportaments egoistes i manipuladors. Per això, és important reconèixer-ne els senyals, que ens aclareixin què està passant i qui en té la responsabilitat.

Aquests són els trets més freqüents que apareixen en un pare narcisista:

1. El món gira entorn d’ell

Els pares narcisistes sovint tenen una perspectiva del món en la qual tot gira entorn d’ells. Poden ser extremadament egocèntrics i creure que les seves necessitats i desitjos són el més important. Això pot portar a una falta d’atenció i suport emocional cap als fills.

2. Se sent superior als altres

Els pares narcisistes sovint tenen una alta opinió de si mateixos i poden sentir-se superiors als altres. Poden creure que mereixen ser tractats de manera especial i esperar que els altres els admirin i respectin. Això pot portar a una falta d’empatia i consideració cap als altres, incloent-hi els seus propis fills.

3. Necessita constantment la validació dels altres

Els pares narcisistes sovint necessiten la validació dels altres per sentir-se bé amb si mateixos. Poden buscar constantment l’atenció i el reconeixement dels altres i esperar que els fills facin el mateix. Això pot portar a una pressió excessiva sobre els fills perquè els donin la validació que necessiten.

4. Té dificultat per acceptar crítiques

Els pares narcisistes sovint tenen dificultats per acceptar crítiques o comentaris negatius. Poden reaccionar de manera exagerada o defensiva quan se’ls critica, cosa que pot dificultar la comunicació oberta i honesta entre pare i fill.

5. Té una imatge exagerada de si mateix

Els pares narcisistes sovint tenen una imatge exagerada de si mateixos i poden esperar que els altres els vegin de la mateixa manera. Poden exagerar els seus èxits i habilitats i minimitzar els èxits i habilitats dels fills. Això pot portar a una falta de suport emocional i una sensació d’invalidació per als seus fills.

6. Controla i manipula els altres

Els pares narcisistes sovint busquen controlar i manipular els altres per aconseguir el que volen. Poden utilitzar tàctiques com la culpa, la vergonya o la manipulació emocional per aconseguir que els fills facin el que volen. Això genera una sensació de falta de llibertat i autonomia per als fills.

7. Espera que els fills satisfacin les seves necessitats

Els pares narcisistes sovint esperen que els fills satisfacin les seves necessitats emocionals i físiques. Poden esperar que els fills els recolzin emocionalment, els cuidin físicament i els facin sentir bé amb si mateixos. Causa una sensació de càrrega emocional i física per als fills.

Notícies relacionades

Ser fill d’un pare narcisista pot deixar-nos ferides. El seu caràcter i la manera de vincular-se amb els fills dificulta la relació i té conseqüències negatives a escala psicològica. Si tens sospites que el teu pare pot ser narcisista, és important reconèixer-ne els senyals i buscar ajuda si és necessari.

* Ángel Rull, psicòleg.