Psicologia

Identitat de gènere vs. orientació sexual: ¿què són i com es diferencien?

La diversitat afectiva, sexual i de gènere inclou un ampli nombre d’identitats

Identitat de gènere vs. orientació sexual: ¿què són i com es diferencien?

123RF

4
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

En l’actualitat, gràcies a la diversitat sexual i la seva visibilitat, cada vegada parlem més sobre identitat de gènere i orientació sexual, però ¿realment coneixem la diferència entre aquests dos conceptes? ¿Sabem realment què significa cada un i com es distingeixen?

Conèixer els dos conceptes i la seva diferència ens ajuda també a conèixer-nos a nosaltres mateixos i la diversitat sexual i de gènere que hi ha al nostre voltant.

¿Què és la identitat de gènere?

La identitat de gènere és la percepció que té cada persona sobre el seu propi gènere, és a dir, si s’identifica com a home, dona, tots dos o cap d’ells. És important esmentar que la identitat de gènere no té res a veure amb l’orientació sexual de la persona, sinó que es refereix exclusivament a com la persona se sent respecte al seu propi gènere.

La identitat de gènere es forma al llarg del temps, durant la infància i l’adolescència, i pot estar influïda per molts factors, com la cultura, l’educació, les experiències personals, entre d’altres. Algunes persones poden sentir que la seva identitat de gènere no coincideix amb el gènere que els va ser assignat al néixer, la qual cosa genera un gran malestar en la persona.

És important esmentar que la identitat de gènere és una construcció social i cultural, per la qual cosa pot variar segons la societat o la cultura en què es viu. Actualment en la nostra cultura, per exemple, hi ha el gènere no binari, que no s’identifiquen ni com a homes ni com a dones de forma exclusiva.

La identitat de gènere és un aspecte fonamental de la vida de les persones, ja que influeix en la seva manera de relacionar-se amb els altres, en la seva autoestima i en la seva percepció del món. Per això, és important respectar i acceptar la identitat de gènere de cada persona, i no fer suposicions o imposar estereotips basats en el gènere.

¿Què és l’orientació sexual?

L’orientació sexual es refereix a l’atracció que una persona sent cap a altres persones, ja sigui del mateix sexe, del sexe oposat o de tots dos. L’orientació sexual pot ser heterosexual, homosexual, bisexual o asexual, entre d’altres.

És important esmentar que l’orientació sexual no és una elecció, sinó que és una part de la identitat de cada persona. Les persones no elegeixen a qui se senten atretes, sinó que és una cosa que sorgeix de forma natural i involuntària.

Però, partint d’això, hem de tenir en compte que la discriminació per orientació sexual és un problema important en la nostra societat. Moltes persones LGTBIQ+ s’enfronten a la discriminació i violència a causa de la seva orientació sexual, cosa que pot tenir un impacte negatiu en la seva salut mental i benestar. Per això, és important treballar per la inclusió i la igualtat de drets de totes les persones, independentment de la seva orientació sexual o de gènere.

¿Com puc diferenciar orientació sexual d’identitat de gènere?

La identitat de gènere es refereix a la manera en què una persona se sent i es percep a si mateixa quant al seu gènere. És a dir, la identitat de gènere no necessàriament té a veure amb els genitals amb què es neix, sinó amb la manera en què se sent cada persona quant al seu gènere. En aquest sentit, hi ha persones que se senten identificades amb el gènere amb què van néixer, mentre que altres persones poden sentir-se identificades amb un altre gènere diferent del que se’ls va assignar al néixer.

D’altra banda, l’orientació sexual es refereix al tipus d’atracció que una persona sent cap a altres persones. És important destacar que l’orientació sexual no necessàriament té a veure amb la identitat de gènere, ja que una persona pot tenir qualsevol orientació sexual independentment del gènere amb què s’identifiqui. No obstant, orientació sexual i identitat de gènere, sovint, ens costa distingir-lo.

Aquestes són les claus per diferenciar entre identitat de gènere i orientació sexual:

·       La identitat de gènere es refereix a la manera en què una persona se sent i s’identifica quant al seu gènere, mentre que l’orientació sexual es refereix al tipus d’atracció que una persona sent cap a altres persones.

·       La identitat de gènere no necessàriament té a veure amb els genitals amb què es neix, mentre que l’orientació sexual sí que està relacionada amb el gènere de les persones cap a les quals sent atracció.

·       La identitat de gènere és una cosa interna, és a dir, és una cosa que cada persona sent en el seu interior, mentre que l’orientació sexual pot ser visible a través de la manera en què les persones es relacionen amb d’altres.

·       La identitat de gènere pot ser més complexa i incloure diferents aspectes, mentre que l’orientació sexual es refereix a un sol aspecte, el tipus d’atracció.

Notícies relacionades

La identitat de gènere i l’orientació sexual són dos termes que sovint s’utilitzen indistintament, però en realitat, són conceptes diferents que es refereixen a diferents aspectes de l’experiència humana. Com veiem, comprendre la diferència entre identitat de gènere i orientació sexual és important per promoure una comprensió més àmplia i profunda de la diversitat humana i per recolzar totes les persones a viure autènticament i en igualtat de condicions.

* Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia LGTBI