Psicologia

Augmenta la teva autoestima: frases motivadores que t’ajudaran

La valoració personal està influïda per allò que llegim

Augmenta la teva autoestima: frases motivadores que t’ajudaran

Polushin Alexander / 123RF

5
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’autoestima és un dels factors més importants que influeixen en el nostre benestar emocional i en la nostra capacitat per arribar a les nostres metes. Tenir una autoestima alta ens permet afrontar els desafiaments amb confiança, establir relacions saludables i tenir una imatge positiva de nosaltres mateixos. D’altra banda, una autoestima baixa pot impedir-nos arribar al nostre potencial i afectar la nostra qualitat de vida. Però ¿és possible, a través de frases motivadores, connectar amb la valoració personal?

¿Què és l’autoestima?

L’autoestima és la valoració que tenim sobre nosaltres mateixos, és a dir, la percepció que tenim de les nostres pròpies habilitats, qualitats, defectes i limitacions. Aquesta valoració influeix en el nostre comportament, decisions i emocions, i pot ser un factor determinant en la nostra qualitat de vida i èxit en diferents àrees, com en relacions interpersonals, feina, estudis, entre altres.

Una autoestima saludable es caracteritza per una valoració positiva d’un mateix, la capacitat d’acceptar les limitacions i defectes propis, la confiança en les nostres habilitats i la capacitat de prendre decisions i assumir responsabilitats. D’altra banda, una autoestima baixa es caracteritza per una valoració negativa d’un mateix, la falta de confiança en les mateixes habilitats, la dependència de l’opinió dels altres, l’autocrítica excessiva i la dificultat per prendre decisions i enfrontar situacions difícils.

L’autoestima no és una cosa fixa o immutable, sinó que pot variar al llarg del temps i estar influïda per diferents factors, com les experiències viscudes, l’educació rebuda, la comparació amb d’altres, entre d’altres. Per això, és important treballar en l’enfortiment de l’autoestima i utilitzar eines per millorar la nostra percepció de nosaltres mateixos.

¿Com puc diferenciar si tinc autoestima alta o baixa?

L’autoestima es defineix com la valoració que fem de nosaltres mateixos. Aquesta valoració pot ser positiva o negativa, i pot afectar la nostra manera de pensar, sentir i actuar. Sovint, no som capaços de diferenciar com es troba la nostra autoestima. No obstant, no fer-ho pot afectar la quotidianitat de la nostra vida.

Això és el que diferencia les persones amb alta autoestima de les quals la tenen baixa:

-       Confiança vs. inseguretat

Les persones amb una autoestima alta solen tenir una gran confiança en si mateixes. Confien en les seves habilitats i en la seva capacitat per enfrontar els desafiaments. D’altra banda, les persones amb una autoestima baixa poden sentir-se insegures i dubtar de la seva capacitat per fer front a les situacions difícils.

-       Presa de decisions vs. indecisió

Les persones amb una autoestima alta solen prendre decisions amb confiança i convicció. Confien en les seves habilitats per avaluar les opcions i triar la millor alternativa. D’altra banda, les persones amb una autoestima baixa poden tenir dificultats per prendre decisions i poden sentir-se desconcertades per les opcions disponibles.

-       Autocrítica vs. autocompassió

Les persones amb una autoestima alta poden ser autocrítiques, però ho fan des d’una perspectiva constructiva. Veuen els seus errors com a oportunitats d’aprenentatge i s’enfoquen a millorar. D’altra banda, les persones amb una autoestima baixa poden ser autocrítiques de manera destructiva, jutjant-se i culpant-se pels errors comesos.

-       Establiment de límits vs. complaença

Les persones amb una autoestima alta tenen una bona capacitat per establir límits i dir «no» quan és necessari. Respecten les seves necessitats i els seus desitjos, i no permeten que d’altres els manipulin o els utilitzin. D’altra banda, les persones amb una autoestima baixa poden tenir dificultats per establir límits i poden caure en la complaença per evitar conflictes.

Frases motivadores per augmentar l’autoestima

Com veiem, l’autoestima pot veure’s afectada per situacions difícils de la vida, com el fracàs, la crítica o el rebuig. En aquests moments, és important comptar amb eines que ens ajudin a aixecar el nostre ànim i recuperar la nostra confiança. Una d’aquestes eines són les frases motivadores que ens recorden la nostra vàlua i ens animen a seguir endavant.

Aquestes frases motivadores poden ajudar-te a connectar amb la teva veritable autoestima:

1.     «Ets capaç d’aconseguir tot el que et proposis»: Aquesta frase ens recorda que no hi ha límits per al que podem aconseguir si ens ho proposem. Si tenim confiança en les nostres habilitats i treballem molt, podem arribar a qualsevol meta que ens proposem.

2.     «Les teves imperfeccions et fan únic»: De vegades ens enfoquem tant en les nostres debilitats i fallades que ens oblidem que són precisament aquestes característiques les que ens fan únics i especials. Hem d’aprendre a valorar les nostres imperfeccions i veure-les com a part de la nostra singularitat.

3.     «Ets valuós tal com ets»: Aquesta frase ens recorda que no necessitem canviar res de nosaltres mateixos per ser valuosos i dignes d’amor i respecte. Hem d’aprendre a acceptar-nos i estimar-nos tal com som.

4.     «Cada fracàs és una oportunitat per aprendre»: De vegades ens sentim derrotats quan fracassem en alguna cosa, però en realitat cada fracàs és una oportunitat per aprendre i créixer. Hem de veure els fracassos com a lliçons que ens ajudaran a millorar i a arribar a l’èxit en el futur.

5.     «Ets un ésser humà valent i fort»: Aquesta frase ens recorda que som éssers humans capaços d’afrontar qualsevol desafiament i tirar endavant. Hem d’aprendre a reconèixer la nostra fortalesa i valorar-la com una de les nostres virtuts més grans.

6.     «No et comparis amb els altres, tu ets únic»: De vegades ens comparem amb els altres i sentim que no som prou bons. Però hem de recordar que cada persona és única i té les seves pròpies fortaleses i debilitats. Hem d’aprendre a valorar-nos pel que som i no pel que els altres volen que siguem.

7.     «Ets més fort del que creus»: Sovint subestimem la nostra pròpia fortalesa i pensem que no podem afrontar situacions difícils. Però hem de recordar que som més forts del que creiem i que podem afrontar qualsevol desafiament que se’ns presenti.

8.     «L’èxit és una qüestió de perseverança»: Aquesta frase ens recorda que l’èxit no és una qüestió de sort, sinó de perseverança i treball dur. Hem de mantenir-nos enfocats a les nostres metes i seguir endavant malgrat les dificultats.

Notícies relacionades

Tenir una autoestima saludable ens permet tenir confiança en nosaltres mateixos, prendre decisions adequades i tenir relacions saludables amb els altres. Per això, quan no sabem gaire bé com connectar amb aquesta valoració, és important tenir a mà frases així que ens ho recordin.

* Ángel Rull, psicòleg.