Psicologia

Així es pot tornar la confiança en la relació després d’una infidelitat

Existeix una gran dificultat a perdonar una traïció

Així es pot tornar la confiança en la relació després d’una infidelitat

Konstantin Postumitenko / 123RF

5
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La infidelitat és un dels principals desafiaments que poden afrontar les parelles en una relació. Ja sigui una aventura d’una nit o una relació a llarg termini, la infidelitat pot tenir un impacte devastador en la relació i la confiança de la parella. Però ¿què passa amb la confiança quan algú és infidel? ¿Es pot tornar a la parella la confiança i reconstruir el benestar?

¿Què es considera una infidelitat?

La infidelitat pot ser definida de diferents maneres depenent de les parelles, però generalment es refereix a la violació d’un acord d’exclusivitat sexual en una relació romàntica.

La infidelitat pot ser física, emocional o totes dues. La infidelitat física es refereix a tenir relacions sexuals amb algú que no és la teva parella, mentre que la infidelitat emocional es refereix a tenir una connexió emocional íntima amb algú que no és la teva parella. Les dues formes d’infidelitat poden ser igual de nocives per a la relació i poden portar a la pèrdua de confiança. Tot i que cada persona i/o parella té la seva pròpia idea d’on són els seus límits respecte a la fidelitat.

¿Què passa quan es perd la confiança en una relació?

Una persona és infidel a la seva parella, la confiança es perd i es desencadena una cascada d’emocions que poden resultar difícils de superar. Quan una parella es compromet a ser exclusiva l’un amb l’altre, s’estableix un vincle emocional que es basa en la confiança i la lleialtat. La infidelitat és una ruptura d’aquesta confiança i lleialtat, que pot resultar en una pèrdua de la connexió emocional entre la parella.

La pèrdua de confiança després d’una infidelitat

Quan una persona és infidel, la confiança en la relació es veu afectada. Qui ha sigut traït es pregunta si realment coneix la seva parella i si pot confiar-hi en el futur. La infidelitat pot fer que la persona traïda se senti vulnerable i qüestionant el seu propi valor. Pot pensar que no és prou bona per a la seva parella i que no és digna del seu amor i respecte.

La persona que ha sigut infidel també pot sentir la pèrdua de confiança en si mateixa. Es pregunta si és capaç de mantenir el seu compromís amb la seva parella i si té la força de voluntat per resistir la temptació en el futur. La culpa i la vergonya per haver sigut infidel poden ser aclaparadores i poden portar la persona a qüestionar la seva pròpia integritat.

La pèrdua de confiança en una relació pot tenir un impacte significatiu en la capacitat de la parella per connectar-se emocionalment. La confiança és la base de qualsevol relació saludable i la pèrdua de confiança pot fer que la parella se senti desconnectada. La persona traïda pot pensar que no pot confiar en la seva parella i li pot resultar difícil obrir-se emocionalment. Qui ha sigut infidel pot creure que no és digna de l’amor i la confiança de la seva parella i pot tenir dificultats per connectar emocionalment.

¿Com puc recuperar la confiança? Passos després d’una infidelitat

És important entendre que la infidelitat no és necessàriament el final d’una relació. Tot i que és comprensible que et puguis sentir ferit, traït i enfadat, també és possible que puguis superar la infidelitat i reconstruir la relació. La clau per superar la infidelitat és la confiança.

Aquests són els passos per confiar en la meva parella quan ha sigut infidel:

1.     Acceptar les teves emocions

La infidelitat pot fer que sentis una gran varietat d’emocions, com dolor, ràbia, tristesa i por. És important que acceptis les teves emocions i et permetis sentir-les en la seva totalitat. No et reprimeixis, però tampoc deixis que et controlin. Si és necessari, busca ajuda professional per processar les teves emocions.

2.     Comunicació oberta i honesta

Parla amb la teva parella sobre el que ha passat i com et trobes. És important que tots dos siguin honestos i escoltin activament. No culpis ni jutgis la teva parella, sinó que mira d’entendre el que va passar i per què. També és important que la teva parella sigui honesta amb tu sobre qualsevol altra infidelitat que hi pugui haver hagut.

3.     Establir límits

És important que estableixis límits clars amb la teva parella. Això pot incloure acords sobre com es comuniquen entre si i una nova reestructuració dels límits anteriors. Aquests límits poden ajudar a reconstruir la confiança i crear una sensació de seguretat en la relació.

4.     Donar temps

Guarir-se de la infidelitat pot portar temps i esforç. No esperis que la confiança es reconstrueixi de la nit al dia. És important que tots dos estiguin disposats a treballar junts per guarir la relació i reconstruir la confiança.

5.     Fomentar la transparència

La transparència és important en qualsevol relació, però és especialment important després d’una infidelitat. La teva parella hauria d’estar disposada a ser transparent amb tu sobre les seves accions, emocions i pensaments.

6.     Connectar amb el perdó

Perdonar la teva parella pot ser un dels passos més difícils, però també és un dels més importants. El perdó no significa que has d’oblidar el que ha passat, sinó que estàs disposat a deixar de banda el ressentiment i el desig de venjança. Connectar amb el perdó et pot ajudar a alliberar-te de la ira i el dolor i ajudar-te a avançar en la relació.

Notícies relacionades

La infidelitat és un tema complex i, sovint, polèmic. Mentre que alguns argumenten que la monogàmia no és natural i que la infidelitat és inevitable, d’altres afirmen que la infidelitat és un acte inexcusable de traïció. Independentment de l’opinió i el debat sobre el tema, hi ha pocs dubtes que la infidelitat pot tenir conseqüències duradores en la relació i en la confiança, per la qual cosa és necessari treballar en la seva reconstrucció.

* Ángel Rull, psicòleg.