Psicologia

Set signes que no saps com controlar l’ansietat

L’ansietat afecta i deteriora totes les àrees de la nostra vida

Set signes que no saps com controlar l’ansietat

YURI ARCURS / 123RF

5
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’ansietat es pot manifestar de diferents formes, des d’un lleu nerviosisme fins atacs de pànic que poden ser debilitants, cosa que pot afectar-nos, fins i tot, diàriament. Això afectaria per complet la nostra vida. Per això, és important entendre els símptomes i saber com controlar l’ansietat per poder disfrutar d’una vida saludable i feliç.

¿Què és l’ansietat?

L’ansietat és una resposta emocional normal davant de situacions estressants, perilloses o desconegudes. Tothom experimentem ansietat en algun moment de la nostra vida, ja sigui per una entrevista de feina, una cita, un examen o qualsevol altra situació que ens generi incertesa o preocupació.

No obstant, quan l’ansietat es torna excessiva, persistent i desproporcionada a la situació, pot interferir en la nostra vida diària i convertir-se en un trastorn d’ansietat. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), els trastorns d’ansietat són els trastorns mentals més comuns al món, cosa que afecta més de 260 milions de persones.

¿Quins són els símptomes principals de l’ansietat?

Tot i que pugui resultar una reacció natural del cos, el perill de l’ansietat és la seva aparició persistent en algunes persones. Perquè puguem saber com controlar l’ansietat, és important, a més, aconseguir reconèixer els seus símptomes principals.

L’ansietat pot manifestar-se de moltes maneres diferents, però alguns dels símptomes més comuns inclouen:

- Els símptomes físics de l’ansietat poden variar depenent de la persona i del nivell d’intensitat del trastorn. Entre els símptomes físics més comuns hi ha les palpitacions, sudoració excessiva, tremolor, dificultat per respirar, tensió muscular, mal de cap, mareig, nàusees, diarrea i fatiga. Aquests símptomes poden afectar la vida diària de les persones i limitar la seva capacitat per fer tasques quotidianes, com ara anar a la feina o interactuar socialment.

- Els símptomes emocionals de l’ansietat són igualment importants de reconèixer. Les persones que pateixen ansietat poden experimentar sentiments intensos de por, preocupació i angoixa. També es poden trobar inquiets i irritables, i tenir dificultats per concentrar-se o dormir. Aquests símptomes poden ser molt debilitants i afectar la qualitat de vida de les persones de manera significativa.

- Els símptomes conductuals de l’ansietat són els que es manifesten en la forma com les persones actuen. Per exemple, les persones amb ansietat poden evitar certes situacions que els causen estrès o evitar el contacte social. També poden tenir dificultats per prendre decisions o fer tasques simples. En casos més greus, poden desenvolupar trastorns obsessivocompulsius o fòbies específiques.

¿Per què és important saber controlar l’ansietat?

L’ansietat crònica pot interferir amb la nostra feina, relacions i qualitat de vida en general. Per tant, és important saber com controlar l’ansietat perquè no controli la nostra vida.

L’ansietat pot afectar la nostra salut mental i física de moltes maneres. L’ansietat crònica pot augmentar el risc de malalties cardíaques, trastorns digestius i altres problemes de salut. A més, l’ansietat pot afectar la nostra capacitat per concentrar-nos i prendre decisions. Pot fer que ens trobem insegurs o rígids i restringir les nostres accions. L’ansietat també pot afectar la nostra autoestima i fer-nos sentir que no som prou bons per enfrontar els desafiaments de la vida.

Quan l’ansietat ens controla és difícil disfrutar de les coses de la vida que ens agraden. Ens impedeix participar en activitats socials, esports i ‘hobbies’ que ens agraden. També pot interferir amb la nostra capacitat per dormir com cal, cosa que pot afectar la nostra salut física i mental. Per tant, és important saber com controlar l’ansietat perquè no afecti la nostra capacitat per disfrutar de la vida.

¿Saps controlar l’ansietat? Aquests signes indicarien que no

Aprendre a controlar l’ansietat és fonamental per viure de manera saludable, millorar el rendiment a la feina i en les relacions interpersonals. Quan no ho fem, la nostra salut mental cau dràsticament i veiem com tota la nostra vida queda afectada.

Aquests són els set signes que indiquen que no saps com controlar l’ansietat:

1.     Preocupació constant: si et trobes preocupat constantment per coses que poden passar o no, és possible que no sàpigues com controlar l’ansietat. Pot fer-te sentir com si estiguessis sempre en alerta, anticipant el pitjor escenari possible. Aquesta preocupació excesisva pot comportar una por irracional i pot afectar la teva capacitat per concentrar-te en les tasques que has de fer.

2.     Dificultat per dormir: l’ansietat pot afectar el son i fer que et despertis diverses vegades durant la nit. Si tens dificultats per agafar el son, et despertes aviat o et trobes cansat després de dormir, és possible que l’ansietat et rondi.

3.     Símptomes físics: els símptomes físics de l’ansietat poden incloure suor freda, palpitacions, mal de cap i dolor muscular. Si experimentes aquests símptomes amb freqüència sense cap raó mèdica aparent, és possible que sigui perquè no saps controlar l’ansietat.

4.     Dificultat per prendre decisions: l’ansietat pot dificultar la presa de decisions, especialment en situacions en què hi ha moltes opcions disponibles.

5.     Evitar compromisos socials: l’ansietat pot fer que et sentis incòmode en compromisos socials. Pots evitar les reunions i els esdeveniments socials perquè tens por d’estar incòmode o que et jutgin.

6.     Aïllament: l’ansietat també pot portar a l’aïllament social. Pots trobar-te més còmode tot sol, però l’aïllament pot portar a la depressió i la solitud.

7.     Procrastinació: a més, l’ansietat pot portar a la procrastinació, especialment quan es tracta de tasques que consideres estressants o difícils.

És important assenyalar que aquests símptomes no sempre són indicatius que no sàpigues com controlar l’ansietat, però si n’experimentes algunss amb freqüència, és possible que tinguis un problema que necessiti atenció.

Notícies relacionades

L’ansietat no tractada pot tenir un impacte negatiu en la salut física i mental. Pot augmentar el risc de malalties cardíaques, depressió i altres trastorns de salut mental. També pot afectar negativament les relacions personals i el rendiment a la feina. Per això és tan important saber com controlar l’ansietat.

* Ángel Rull, psicòleg.