Psicologia

Mare narcisista: aquests senyals t’estan avisant

El narcisisme té conseqüències greus per a les persones del voltant

Mare narcisista: aquests senyals t’estan avisant

123RF

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

El narcisisme és una condició psicològica en la qual una persona té una percepció exagerada de la seva pròpia importància, una necessitat d’admiració constant i falta d’empatia cap als altres. En el cas d’una mare narcisista, la seva necessitat de ser admirada i de tenir el control absolut del seu entorn pot tenir conseqüències desastroses per a la vida emocional dels seus fills. Per això, és important identificar els senyals que ens puguin propiciar posar-nos fora de perill.

¿Què és el narcisisme?

El narcisisme és un trastorn de la personalitat que es caracteritza per una grandiositat exagerada, una necessitat constant d’atenció i admiració, i una falta d’empatia cap als altres. Les persones amb narcisisme solen tenir una visió inflada de si mateixes i considerar-se superiors als altres. També poden ser molt sensibles a la crítica i la desaprovació, cosa que pot portar a una resposta exagerada de ràbia o venjança.

La causa exacta del narcisisme no es coneix, però es creu que pot ser una combinació de factors genètics i ambientals. Els pares que són crítics o exigents poden contribuir a l’aparició del narcisisme en els seus fills. A més, els nens que han sigut sobreprotegits o sobrevalorats pels seus pares també poden desenvolupar trets narcisistes.

¿Existeixen les mares narcisistes?

Entre el 0,5% i l’1% de la població mundial té un trastorn narcisista de la personalitat, cosa que significa que hi ha una quantitat significativa de mares que poden ser classificades com a narcisistes.

La característica principal d’una mare narcisista és que ella és incapaç de veure els seus fills com a individus separats de si mateixa. Els fills són vistos com una extensió d’ella mateixa i s’espera que compleixin les expectatives que ella en té. La mare narcisista necessita que els seus fills es comportin de la manera que ella vol i necessiten ser vistos com a perfectes per la resta del món.

Poden ser molt manipuladores i controladores. Poden utilitzar la culpa, la vergonya i la humiliació per controlar els seus fills i aconseguir que es comportin de la manera que ella vol. Les mares narcisistes també poden tenir dificultats per reconèixer els límits i l’espai dels seus fills i poden sentir que tenen dret a controlar tots els aspectes de les seves vides.

Senyals que la meva mare és narcisista

Si tens una mare narcisista, pot ser que no te n’adonis fins que siguis adult. No obstant, tot i que hagis passat molts anys convivint amb ella, encara ets a temps d’identificar-la i poder actuar.

Els següents són alguns senyals comuns que la teva mare podria ser narcisista:

1.     Només es preocupa per si mateixa: no mostren interès en les necessitats o emocions dels seus fills. En lloc de preocupar-se per la felicitat dels altres, s’enfoquen en si mateixes i les seves necessitats.

2.     Espera que la gent l’admiri: tenen un sentit inflat de la seva pròpia importància i esperen que els altres les admirin i les lloïn constantment. Sovint, esperen que els seus fills les admirin i les considerin superiors.

3.     Critica i menysprea: poden ser cruels i despectives cap als seus fills. Poden insultar-los i ridiculitzar-los, i sempre busquen falles i debilitats en ells.

4.     No respecta els límits: sovint no respecten els límits dels seus fills. Poden envair la seva privacitat, controlar les seves decisions i expectatives, i fins i tot assetjar-los.

5.     Creu que té dret a tot: creuen que tenen dret a tot, incloent-hi l’atenció, el temps i els diners dels seus fills. Poden esperar que els seus fills els cuidin i els donin prioritat en la seva vida.

6.     Crea una imatge perfecta: sovint intenten crear una imatge perfecta de si mateixes i la seva família. Poden preocupar-se més per la seva imatge pública que per la felicitat i el benestar dels seus fills.

7.     No es disculpa: rares vegades es disculpen i mai accepten la responsabilitat pels seus errors o el seu mal comportament. Sempre culpen els altres pels seus problemes i errors.

Notícies relacionades

La figura materna és una de les més importants en la vida de qualsevol persona. La mare és la persona que ens dona la vida, ens cuida, ens ensenya i ens guia en els primers anys de la nostra existència. Tot i això, no totes les mares són iguals i algunes poden tenir característiques que poden afectar negativament la vida dels seus fills. Una d’aquestes característiques és el narcisisme.

* Ángel Rull, psicòleg.