PSICOLOGIA

'Tècnica del mirall': la millor eina per a l'autoestima

Buscar la nostra vàlua personal té efectes sobre les nostres relacions personals

zentauroepp49948847 autoestima190920103309

zentauroepp49948847 autoestima190920103309

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Si pensem en aquelles persones que tenen èxit, tant en la nostra vida com fora, veiem que hi ha determinades característiques que són comunes. Tenen bones relacions, es diverteixen, triomfen en les seves àrees professionals, estan tranquils i, si tenen problemes, els enfronten amb optimisme. No és que mai els vagi res malament, sinó que saben ser feliços malgrat això. A l’intentar analitzar-ho, podem caure en l’error de pensar que és qüestió de sort, la vida és més fàcil per a ells o són els altres els que ho van solucionant tot. No obstant, totes aquestes persones també tenen una base comuna, i és que viuen amb una autoestima òptima.

Els efectes que la baixa o alta autoestima tenen sobre la nostra vida es poden veure de manera pràctica diàriament en qualsevol de nosaltres. És un aspecte important, consolidat durant anys i que es modifica amb el pas del temps, l’aprenentatge o les experiències que tenim. Nosaltres mateixos podem prendre responsabilitat sobre la nostra autoestima per començar a treballar, millorar-la i potenciar-la, i per a això hi ha tècniques específiques que aconsegueixen grans resultats amb una mica de treball.

Vàlua i concepte

L’autoestima es compon de dos aspectes centrals. D’una banda, el concepte de vàlua, de saber quin és el nostre valor, donar-nos importància i veure’ns capaços de superar problemes, relacionar-nos amb els altres o tenir èxit en aquelles coses que ens proposem. No es relaciona amb ser perfecte sinó d’observar punts forts i treure’ls partit. D’altra banda, hi ha el nostre autoconcepte, el com ens veiem de forma global, el que pensem de nosaltres mateixos i el lloc que ocupem en el món. És posar-nos en la posició que volem estar.

Les dues àrees formen l’autoestima, el respectar-nos i que ens respectin, l’estimar-nos i que ens estimin, el fallar, caure i aixecar-nos. Sobre això construïm el que hi ha al voltant, prenem responsabilitat i minimitzem l’efecte de l’atzar i la influència del medi en nosaltres. Som els que portem la nostra vida.

Mirar-nos bé

La «tècnica del mirall» és una de les eines més utilitzades des de la psicoteràpia, tant en nens com adolescents i adults, perquè sapiguem entendre, valorar i treballar la nostra pròpia autoestima. A més, ens fa veure la importància d’aquest aspecte en totes les altres persones. Ens ajuda a treballar l’autoconcepte i la vàlua personal, per veure’ns, sentir-nos i valorar-nos millor. És fàcil i senzilla d’aplicar.

A través de la següent tècnica, podrem aprendre a millorar fàcilment la nostra autoestima, seguint els següents passos:

1. El mirall

Primer ens col·loquem davant un mirall. Com que hi estarem uns minuts i treballarem certes parts, ens podem asseure i utilitzar un paper i un bolígraf. Ho hem de fer en un moment en què ningú ens molesti i ens sentim motivats.

2. Només positiu

Quan ens mirem o pensem en nosaltres mateixos, el nostre cap tendeix a anar cap a tots aquells aspectes que són més negatius o que no ens agraden. Com que ho escriurem, seguirem la premissa de només anotar les parts positives. Quan toquin les negatives, no les escriurem i només serviran perquè puguem anar veient el contrast.

3. Mirar-te bé

Seguint un ordre, anirem responent a poc a poc i sense pressa a les següents preguntes mentre ens mirem al mirall. No es tracta que surti bé a la primera ni que ho fem ràpid. Simplement és una tècnica per a nosaltres que sempre estarà bé i ens podrà ajudar.

  • ¿Què veus en el mirall?

  • ¿Com és aquesta persona que et mira des del mirall?

  • ¿Coneixes la persona que tens davant?

  • ¿Quines són les coses bones que té aquesta persona?

  • ¿Té alguna cosa dolenta?

  • ¿Què és el que més t’agrada d’aquesta persona?

  • ¿Hi hauria alguna cosa que volguessis canviar de la persona que tens davant?

Notícies relacionades

No existeixen fórmules màgiques que ens ajudin a estimar-nos i respectar-nos de la nit al dia. És un procés que pot ser més curt amb diverses tècniques i que ens ajudarà a veure’ns amb altres ulls, conèixer-nos millor i saber quines coses tenim però no els donem importància. La «tècnica del mirall» ens ajudarà a aconseguir-ho.

Ángel Rull, psicòleg.