PSICOLOGIA

WhatsApp i autoestima: com sí combinar-ho per estar bé

Les aplicacions de missatgeria mòbil poden tenir diferents conseqüències emocionals

zentauroepp42362496 barcelona   en el peri dico  02 03 18  detalle de manos de u180302121958

zentauroepp42362496 barcelona en el peri dico 02 03 18 detalle de manos de u180302121958 / LUAY ALBASHA

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’ús de les xarxes socials i de les aplicacions de missatgeria mòbil compten amb diferents detractors que asseguren que el seu ús indegut genera emocions com tristesa o que tenen un impacte negatiu sobre la valoració personal. La pressió per haver de respondre, la comparació amb els altres o l’obligació de complir una sèrie d’expectatives socials propicien que l’autoestima baixi i que ens arribin a generar situacions amb un alt impacte emocional. Però ¿per què no totes les persones pateixen això? Que hi hagi un nombre estès de persones que agraeixin tenir WhatsApp o que notin com les seves relacions socials han millorat substancialment es deu al fet que no és una arma per si mateixa perillosa, sinó que és el seu ús el que determinarà com ens sentim.

La tecnologia ens ofereix l’oportunitat de connectar més ràpid i amb persones de qualsevol part del món. Ens acosta als altres, ens ajuda a sentir-nos acompanyats o a poder tenir informació constant sobre les persones que estimem. Certes característiques de WhatsApp poden ajudar-nos no només a l’hora de sociabilitzar, sinó també a millorar el nostre autoconcepte o la nostra valoració personal. Només hem de seguir diverses recomanacions.

Missatges de valoració

En els àmbits social i educacional tendim a categoritzar el que ens envolta en aquelles coses que són potencialment beneficioses o perilloses per a nosaltres. En molts casos, aquesta categoria està clara i és irrefutable. No obstant, altres elements que ja ens hem encarregat de dir que suposen un perill per a nosaltres acaben tenint elements positius de què podem beneficiar-nos. Això es deu no a aquest element per si mateix, sinó a com l’estem utilitzant. Per tant, tant les xarxes socials com les aplicacions de missatgeria mòbil poden ajudar-nos en la nostra autoestima o a l’hora de tenir un major nombre d’emocions positives.

Si volem veure com l’autoconcepte i la valoració personal augmenta en nosaltres, hem de començar a utilitzar WhatsApp de la forma que així ho aconsegueixi. Si fins ara no hem vist aquests beneficis, hem de canviar la manera de relacionar-nos amb l’aplicació. Les següents pautes ens ajudaran a veure com la nostra autoestima puja mentre ens relacionem amb els altres:

1. Temps diari

Utilitzar l’aplicació cada dia ens ajuda a reforçar els llaços amb les persones del nostre entorn. Però no sempre veiem aquest temps de forma positiva. Sembla que ens treu temps per a altres coses o sentim que ens treu l’energia. Per a això cal seguir els següents punts.

2. Temps limitat

Defineix el temps que utilitzaràs l’aplicació, els moments on et relacionaràs amb els altres i els moments destinats al llarg del dia per a això. Pots desactivar les notificacions. Si algú vol una cosa important, pot aprendre a trucar-te en aquells moments.

3. Grups innecessaris

El nombre de grups que hi ha al nostre WhatsApp no deixa de créixer. Hem de ser pràctics. Aquells que siguin útils perquè són de la feina, podem silenciar-los i abandonar de forma assertiva aquells que no ens aportin res. És necessari posar límits i sentir-nos orgullosos per això.

4. Quines persones et fan sentir bé

Són aquestes persones amb les que hem de buscar el contacte i destinar-hi el nostre temps. Amb els altres hem de posar un límit i no donar-los un temps que no vulguem.

5. Grups positius

No tots els grups han d’omplir-se de banalitats o discussions polítiques. Podem unir-nos a grups que estableixin llaços constructius i positius.

Notícies relacionades

Qualsevol aplicació del nostre telèfon mòbil pot tenir les conseqüències que nosaltres escollim. Que WhatsApp ens ajudi a pujar la nostra autoestima depèn del seu ús i de com ens relacionem amb els altres. Sempre podem obtenir-ne una cosa positiva si sabem com.

Ángel Rull, psicòleg.