PSICOLOGIA

Confiança en un mateix: com treballar la nostra autoestima des de casa

La valoració d'un mateix es reflecteix en el tipus de relacions que mantenim amb els altres

54149205 l

54149205 l

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’autoestima és un concepte psicològic molt estès en àmbit social. Tothom en coneix l’existència i en tenen alguna noció, tot i que ens falta profunditat. No conèixer-ho plenament ens impedeix, en molts casos, no prendre mesures per solucionar-ho. Veiem que hi ha un reflex en la nostra vida de no valorar-nos o estimar-nos correctament però ens falten eines per solucionar-ho. Les relacions que mantenim, les parelles que tenim, el nostre èxit professional o la forma de viure les nostres pròpies emocions depenen d’aquest nivell d’autovaloració. Som conscients de les seves conseqüències però no de la forma que podríem tenir per trobar una solució.

El nostre nivell d’autoestima es veu en el nostre món exterior, per la qual cosa no sempre en som conscients. Atribuïm fracassos o males relacions a la mala sort o la casualitat, però no tenim al cap el respecte que ens guardem a nosaltres mateixos o el tipus de cures que busquem. Si traiem aquest mirall, ens quedem cecs respecte a la valoració personal. No obstant, és des de dins des d’on hem de mirar l’esmentada valoració, avaluar-la i construir-la. Si utilitzem els altres per regular-los, no estaríem construint una seguretat real. Per això, a casa, en solitud i en silenci, hem d’aprendre a estimar-nos.

Amor personal

Estimar-nos, respectar-nos o cuidar-nos a nosaltres mateixos fa que els altres ho facin en la mateixa mesura. No implica que no ens creuem amb persones negatives, sinó que tindrem les eines necessàries per parar aquest tipus de relacions. Aquest tipus d’eines neixen de la necessitat de continuar protegint la nostra autoestima i de tenir i buscar el que de veritat mereixem. Però, abans d’arribar a això, a utilitzar-ho socialment, hem d’haver-ho construït en la nostra pròpia casa.

Les següents eines t’ajudaran a valorar-te més, escoltar-te i saber quines són les teves necessitats, perquè puguis tenir una millor autoestima:

1. Assoliments

L’autoestima té una unió amb la sensació que hem anat aconseguint diferents objectius i metes. Sense aquests assoliments, o sense veure’ls, no ens sentim vàlids. Per poder ser conscient de tot això que sí que hem aconseguit, podem fer una línia en un foli, des del moment del nostre naixement fins a la data actual i anirem col·locant totes aquelles fites, com haver aprovat una assignatura difícil, haver aprovat una oposició, haver trobat una feina o haver acudit alguna vegada al psicòleg. Punts significatius que ens hagin fet estar millor.

2. Valors

La nostra societat es regeix per una sèrie de valors que no sempre són conformes als nostres però que acabem interioritzant. Quan hi ha aquesta diferència, ens orientem a aconseguir tot allò que els altres també busquen, assolint-ho en moltes ocasions i sentint-nos buits. Hem d’avaluar quins són els nostres veritables valors, descartar els dels altres, i reafirmar-nos-hi.

3. Necessitats

Saber què és tot el que realment necessito per estar bé o per assolir un benestar sempre és important. Sense aquesta brúixola, puc trobar-me perdut i guiar-me per la inèrcia dels esdeveniments. Puc necessitar una casa o no, puc necessitar una parella o no, puc necessitar una carrera o no. Que els altres ho tinguin o ho vulguin, no significa que a mi m’hagi de fer feliç.

4. Objectius

Establir una sèrie de metes en la nostra vida, anar aconseguint-les i reestructurant al llarg dels mesos es relaciona amb la percepció subjectiva de felicitat. Sempre hem de tenir metes al cap, per petites que siguin, que ens motivin i que de veritat siguin un repte, dins del factible.

Notícies relacionades

La confiança i la seguretat en un mateix es basen en la nostra autoestima, en com ens relacionem amb nosaltres mateixos i com ens respectem. Això és realment visible quan, per exemple, estem en la solitud de casa nostra. És en aquest mateix punt on veiem treballar la nostra autoestima.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia