PSICOLOGIA

Potencia el teu carisma per millorar l'autoestima: tres exercicis

Les habilitats socials tenen una relació directa amb el grau de vàlua personal

34194560 l

34194560 l / VASILIS KARAFILLIDIS

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

El carisma és l’habilitat que es caracteritza per deixar una empremta positiva i gairebé permanent en les altres persones, fins i tot quan no hi ha un contacte directe. Podem observar-lo, per exemple, en aquells moments on veus algú que, sense pretendre-ho, crida l’atenció, i fa que t’arribis a quedar mirant-lo fixament. Els gestos, la forma de parlar i el com es mou aquesta persona determina el seu carisma de forma externa, però tota la seguretat ve de dins, des de la seva autoestima. Per tant, la vàlua personal determinarà com una persona es relaciona amb els altres, però també passa al revés. Si milloro la meva seguretat i genero eines que projectin una imatge positiva als altres, podré finalment sentir-me més segur amb mi mateix.

L’autoestima influeix en totes les àrees de la nostra vida, ens n’adonem o no. No només està reflectit en la forma que tenim de cuidar-nos o respectar-nos, sinó en com ens fem valer en una reunió de feina o els límits que establim a les altres persones. Petits gestos van reflectint el que hi ha dins de nosaltres i a tots ens agradaria que estigués en el seu punt òptim. Però si ens centrem en un dels seus trets, com és el carisma, podrem també millorar-la.

Atreu més

Tendim a pensar que una persona és carismàtica de forma natural, quan realment no és cap habilitat innata. Sí que ha pogut arribar fins aquest punt per totes les experiències viscudes o per l’educació rebuda, de la mateixa forma que s’arriba a tenir així una baixa autoestima. És, d’aquesta manera, una habilitat mal·leable, i es pot aprendre de forma deliberada. Fer-ho ens converteix en una persona magnètica, segura de si mateixa i que comença a notar el valor que realment té, independentment del valor que d’altres semblin donar-li. Ens ajuda a millorar l’autoconcepte i la vàlua personal, trets molt relacionats amb el benestar i l’èxit.

Si volem començar a treballar amb el nostre carisma, atreure més i millor els altres i, per tant, millorar la nostra autoestima, hem de començar a posar en pràctica els següents exercicis:

1. Inverteix en tu

Sempre es diu que un dels béns més preuats que tenim és el temps, però malgrat saber-ho, tendim a malgastar-lo, especialment amb activitats que no ens omplen o persones que no ho mereixen.

Fes una llista de tot el temps que inverteixes setmanalment en les activitats que fas, des de menjar o dormir fins a treballar o estar amb amics concrets. ¿On se t’escapa el temps? ¿Dediques massa a persones que no et fan estar bé? ¿Tens temps per a tu mateix? No oblidis que la prioritat has de ser tu i, per tant, has d’invertir en tu.

2. Imatge interna, imatge externa

Has de potenciar tant el que hi ha al teu interior com el que mostres als altres. De res ens serveix ser enciclopèdies errants si no cuidem l’aspecte que els altres veuen. S’han d’equilibrar les dues parts, potenciant les necessàries. Els coneixements que tenim, els interessos o les nostres habilitats són tan importants com la roba que ens posem o com de cuidats portem els cabells.

3. La mirada

Les persones carismàtiques mai esquiven amb la mirada ni tendeixen a fugir visualment de les converses. Sàpiguen o no el que diran, estiguin còmodes o no, sempre miren als ulls. És un dels exercicis que més et pot ajudar a fer que els altres vegin com ets de carismàtic. Practica-ho diàriament, amb totes les persones amb qui tinguis un mínim de contacte.

Notícies relacionades

El carisma es relaciona amb l’èxit, la independència, les bones relacions, però també amb l’autoestima, amb allò que pensem de nosaltres mateixos i com ens valorem i respectem. Treballar el carisma és acabar generant una millor imatge de nosaltres mateixos. I sempre ho podem fer fàcilment.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia