PSICOLOGIA

Silenci: així t'ajuda estar callat

Davant el soroll, aquest mecanisme genera reducció d'estrès i ansietat

65304711 l

65304711 l

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Les societats actuals viuen un auge del soroll. Tot i que hi continua havent llocs amb més calma, el silenci és una cosa amb què la majoria de les persones ja no conviuen. Vivim sobrecarregats, no només per l’ambient, sinó també dins de casa. De fet, fins i tot estant sols, necessitem sentir alguna cosa de fons per no sentir-nos incòmodes.

L’excés d’informació auditiva a través de la música, el trànsit o les converses genera malestar físic i psicològic i s’associa als alts nivells d’estrès i d’ansietat que vivim. I, al contrari, els estats de silenci generen malestar. De fet, la meditació o el ioga, relacionats amb la relaxació, requereixen silenci o baixa estimulació. Però el silenci no només actua sobre l’estrès. S’han descobert altres beneficis que podem observar si l’apliquem a la nostra vida.

Música i silenci

Els estudis recents associen cert tipus de música amb estats de relaxació. De fet, a la pràctica, cada persona pot observar com algunes cançons tenen el poder d’alterar els seus estats d’ànim. La música impacta en les nostres emocions, les desperta o les potencia. La música clàssica ens pot ajudar a estudiar i l’alegre ens motiva al gimnàs.

El metge Luciano Bernardi va voler replicar els estudis que havia llegit sobre la relació entre la música i el nostre cos, a fi d’observar com afectava els nostres sistemes respiratori, cardiovascular i cerebrovascular. En lloc d’obtenir el que havia predit, va observar que l’estat de relaxació més gran venia en el temps programat entre cançons. Les persones de l’estudi aconseguien estar més calmats quan hi havia silenci.

No obstant, no tot el silenci que va observar era positiu. Perquè ho fos, només havia d’incloure el període entre les cançons, dos minuts, més que ser un silenci continuat.

Disfruta el silenci

En la nostra rutina habitual, no som conscients de la importància del silenci. De fet, fins que no ens allunyem de la ciutat o ens fiquem al llit, no ens hem pogut adonar que sempre hi ha algun tipus d’estimulació auditiva. És per això que no hi ha una tendència a buscar el silenci de forma premeditada, sense caure en el bé que ens podria fer a nivell físic i mental.

¿Quins beneficis es poden obtenir implementant deliberadament la pràctica del silenci?

  • Relaxació mental.
  • Reducció dels nivells d’estrès i ansietat.
  • Millora de la sensació de benestar psicològic.
  • Baixos nivells d’ira.
  • Eliminació dels mals de cap i les migranyes.
  • Millora del sistema immunològic.
  • Baixos nivells de cortisol en sang, el que es relaciona amb l’estrès.
  • Baixada de la tensió arterial.

Busca el silenci

Si ens parem a pensar en la nostra rutina diària, veiem com el soroll inclou la totalitat dels dies. És aquí on creiem que hi ha un problema a l’hora d’aplicar el silenci a la nostra vida. No obstant, sempre hi ha alguna manera de poder utilitzar-lo i disfrutar-lo.

Perquè puguem veure els seus beneficis, hem de buscar cada dia un petit moment sense soroll i cada cert temps, depenent de cada persona, moments més llargs. Per exemple, la pràctica de la meditació, amb taps a les orelles si és necessari, pot ser un bon moment per disfrutar de la solitud. També visitar una biblioteca o un parc buit a primera o última hora del dia. I, cada cert temps, aquest temps ha de ser més llarg. Una visita al camp o a una casa rural ens ajudarà a tenir moments més llargs de quietud.

Notícies relacionades

El silenci és una de les grans eines que podem utilitzar contra l’estrès. No obstant, aquest benefici no és l’únic que es pot observar. Començar a tenir-lo és senzill si cada dia busquem un forat i escoltem les necessitats que neixen del nostre interior.

Ángel Rull, psicòleg.