PSICOLOGIA

Sis passos per crear un hàbit fort

Els hàbits determinen el nivell d'èxit que tindrem a l'hora d'assolir un objectiu

zentauroepp46464387 ciudad on190109111410

zentauroepp46464387 ciudad on190109111410 / Copyright 2018 Jorge Vidal Orga todos los derechos reservados

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La constància és un element imprescindible a l’hora de consolidar un hàbit i convertir-lo en part de la nostra vida. És necessària la motivació, que de vegades fluctua, i que s’ha de combinar amb petites eines que ens ajudin a tenir un hàbit fort. Si, no tot i que hàgim tingut voluntat al principi i necessitem aquest desenvolupament, abandonarem pel camí, independentment de les vegades que ho intentem.

La necessitat que passin diverses setmanes i trencar amb els nostres esquemes mentals o el temps que es requereix són motius més que suficients com per abandonar quan volem establir rutines. Ens porten al fracàs i a la sensació que no podrem aconseguir-ho mai. Passa cada vegada que ens marquem nous objectius o volem millorar en una disciplina. No obstant, tot és qüestió de seguir sis passos senzills.

Crea un hàbit fort

Els hàbits comporten un esforç extra i un termini relativament extens que no sempre estem disposats a complir. Hem de ser realistes amb els nostres propis límits i ajustar-nos-hi. A més, entren en joc la motivació i la constància, dos punts que no es mantenen mai estables, per moltes ganes que tinguem d’arribar a l’objectiu.

Amb els següents passos, podràs superar tots aquests obstacles fins a fer que un hàbit sigui part de tu:

1. Senyals d’alarma

Una vegada que hem decidit l’hàbit que volem instaurar i hem sigut realistes sobre la possibilitat d’incloure’l en la nostra vida, hem de començar a modificar certs elements del nostre entorn perquè actuïn com a recordatoris que hem de realitzar-lo. Si, per exemple, volem començar a anar a córrer al matí, podem col·locar la roba d’esport enmig del menjador la nit anterior. Petits detalls a la vista que ens recordin el que volem fer, com a senyals d’alarma.

2. Rutina

L’hàbit, al ser una cosa repetitiva, ha d’estar integrat en el nostre dia a dia de forma encertada. Si volem començar a anar al gimnàs, hem d’avaluar el millor moment per incloure’l sense grans esforços en la nostra setmana. Ha d’encaixar sense importants modificacions, ja que es podria acabar abandonant en poc temps.

3. Crea una cadena

Un simple mecanisme és posar un foli en blanc en un lloc visible, com la nevera, i crear una cadena de baules o encreuaments. El dia que hàgim fet l’hàbit, inclourem una baula verda, mentre que, si no ho hem fet, posarem una creu vermella.

4. Tot o res

Quan pensem en un hàbit, el veiem fet ja cada dia. No obstant, en la seva instauració, hi ha alts i baixos, dies on és perfecte i dies on no es fa. Compta sempre amb això, i que fallar no implica abandonar. No busquis la perfecció des del primer dia.

5. Premia’t

Per a aquest punt, pots fixar-te en la cadena que has creat en el pas tres. Per cada quatre dies consecutius fent l’hàbit, t’has de premiar. Però no ho facis amb l’acte contrari. És a dir, si estem instaurant l’hàbit d’aixecar-nos aviat, el premi no pot ser quedar-nos fins tard al llit.

6. Disfruta

Si l’hàbit et crea malestar, ¿estàs segur que el vols en la teva vida? Tot implica sacrificis al principi, però si es mantenen en el temps és que estem anant pel camí equivocat. Busca la manera de disfrutar amb el nou hàbit i recolza’t en els premis.

Notícies relacionades

Aprendre a consolidar una cosa nova en la nostra vida no és només qüestió de tenir una alta motivació o d’haver establert correctament la metes. Es basa en una sèrie de passos que són els que realment causen que tinguem èxit o fracassem pel camí.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia