Psicologia

Meditació i psicologia: com unir-ho per ser més feliç

L’atenció plena ens torna a l’aquí i ara

Meditació i psicologia: com unir-ho per ser més feliç

123RF

8
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La recerca de la felicitat és una aspiració universal que ha intrigat la humanitat al llarg de la història. En aquesta recerca, la meditació i la psicologia s’han erigit com a aliats valuosos. La meditació, amb les seves arrels mil·lenàries en tradicions espirituals, i la psicologia, com una disciplina científica moderna, poden semblar conceptes dispars, però en realitat, tenen molt en comú quan es tracta de promoure el benestar emocional i la felicitat.

¿Quins efectes psicològics té la meditació?

La meditació és una pràctica que implica enfocar la ment en un objecte, pensament o activitat particular per tal de desenvolupar consciència i atenció plena. Al llarg dels anys, la investigació científica ha revelat una sèrie d’efectes psicològics beneficiosos associats amb la meditació.

¿Quins són els efectes psicològics principals que ens aporta la meditació?

1. Reducció de l’estrès

La reducció de l’estrès és un dels efectes més notables de la meditació. La meditació, en particular la meditació d’atenció plena (‘mindfulness’), ha demostrat reduir els nivells de cortisol, l’hormona de l’estrès. Això és fonamental, ja que l’estrès crònic pot tenir un impacte perjudicial en la salut física i mental.

La meditació ens dona l’oportunitat de desconnectar de les preocupacions quotidianes i submergir-nos en el moment present. A través de l’atenció plena, aprenem a observar els pensaments i emocions sense jutjar-los. Aquesta simple observació permet a les persones alliberar-se de patrons de pensament nocius i reduir la reactivitat a l’estrès. Amb el temps, aquesta capacitat d’observació conscient pot portar a una disminució significativa dels nivells d’estrès.

2. Millora de la salut mental

La meditació també ha demostrat ser efectiva en la millora de la salut mental. Nombrosos estudis en recolzen la utilitat en la reducció dels símptomes de la depressió i l’ansietat. Això es deu, en part, a la capacitat de la meditació per enfortir la regulació emocional.

La meditació ens ensenya a observar les nostres emocions sense reaccionar de manera automàtica. En lloc de ser arrossegats pel corrent de pensaments negatius, aprenem a prendre distància i afrontar les emocions amb calma. Això és especialment valuós per a les persones que tenen trastorns d’ansietat, ja que la meditació els brinda eines per enfrontar les seves pors de manera més controlada.

3. Augment de la concentració

La falta de concentració és un problema comú en la societat moderna. La meditació pot ajudar a millorar aquest aspecte a l’entrenar la ment per enfocar-se de manera més efectiva en una tasca o problema.

La meditació requereix que prestem atenció de manera sostinguda a un objecte de concentració, com la respiració o una espelma. Aquest exercici constant enforteix la capacitat d’atenció, cosa que té un impacte positiu en la productivitat i la presa de decisions. A mesura que desenvolupem la nostra concentració, som menys propensos a distreure’ns per pensaments intrusius i més capaços de mantenir-nos en la tasca que estem realitzant.

¿Què aporta en el benestar emocional la meditació?

El benestar emocional és fonamental per experimentar la felicitat. La meditació contribueix a aquest benestar emocional de diverses maneres. Tot això repercutirà en la nostra sensació mitjana de felicitat i en com ens vinculem amb els altres.

¿Quins beneficis té la meditació sobre el benestar emocional?

1. Desenvolupament de l’autoregulació emocional

Una de les contribucions més valuoses de la meditació al benestar emocional és el desenvolupament de l’autoregulació emocional. L’autoregulació implica la capacitat de reconèixer, comprendre i gestionar les emocions de manera efectiva.

La meditació fomenta l’autoregulació emocional a l’ensenyar-nos a observar les emocions sense reaccionar impulsivament. Quan experimentem una emoció intensa, com la ràbia o la tristesa, la meditació ens permet aturar-nos i observar-la amb calma. Aquesta pausa ens dona temps per decidir com volem respondre a l’emoció. En lloc de reaccionar impulsivament, podem triar una resposta més saludable i constructiva.

2. Foment de la gratitud i l’optimisme

La meditació d’agraïment és una pràctica específica que se centra a cultivar la gratitud. Al dedicar temps a reconèixer i apreciar les coses positives en la vida, fomentem un estat mental més positiu i una sensació més gran de benestar.

Aquesta pràctica pot involucrar la reflexió diària sobre les coses per les quals estem agraïts o portar un diari de gratitud. L’acte d’enfocar-se en el que és positiu ens ajuda a desenvolupar una mentalitat de gratitud que influeix en la nostra percepció de la vida.

3. Reducció del bucle de pensaments negatius

Moltes persones experimenten rumiament, que és la tendència a donar voltes a pensaments negatius o preocupants de manera repetitiva. El rumiament pot ser un obstacle important per a la felicitat, ja que ens manté atrapats en patrons de pensament negatiu.

La meditació pot ajudar a trencar el cicle de remugar pensaments negatius. A l’observar els pensaments sense judici, podem aprendre a deixar-los anar. Aquesta pràctica permet alliberar espai a la ment per a pensaments més positius i constructius. Amb el temps, es redueix el rumiament i es promou un benestar emocional més gran.

¿Pot combinar-se la meditació i la psicologia per ser més feliç?

La meditació i la psicologia poden complementar-se de manera efectiva per augmentar la felicitat i el benestar emocional. La meditació proporciona eines per a l’autoconeixement i l’autoregulació emocional, mentre que la psicologia ofereix un marc teòric i pràctic per comprendre i abordar els problemes psicològics.

¿Com combinem la meditació i la psicologia?

1. Teràpia cognitivoconductual i meditació

La teràpia cognitivoconductual (TCC) és un corrent de la psicologia que s’enfoca a modificar patrons de pensament i comportament negatius. La meditació d’atenció plena s’ha integrat amb èxit a la TCC per ajudar les persones a observar i canviar pensaments automàtics negatius.

La combinació de TCC i meditació permet als pacients abordar els patrons de pensament perjudicials de manera més efectiva. La meditació els brinda la capacitat d’observar els pensaments sense jutjar-los, cosa que és fonamental en la TCC. Això facilita la identificació i modificació de pensaments irracionals o negatius que contribueixen a l’ansietat i la depressió.

2. Reducció de l’estrès i l’ansietat

La combinació de tècniques de meditació i teràpia psicològica és especialment útil en la gestió de l’estrès i l’ansietat. La meditació pot ser una eina valuosa per calmar la ment, mentre que la psicologia proporciona estratègies cognitives i conductuals per enfrontar l’estrès.

Per exemple, en el tractament del trastorn d’ansietat generalitzada, es poden combinar la meditació d’atenció plena amb tècniques d’exposició gradual. Això permet als individus aprendre a enfrontar els seus temors de manera progressiva mentre mantenen la calma i l’autoregulació emocional a través de la meditació.

3. Millora de l’autoestima i l’autoacceptació

La teràpia psicològica pot abordar qüestions subjacents d’autoestima i autoacceptació, mentre que la meditació promou l’autocompassió i l’acceptació d’un mateix.

L’autoestima és fonamental per a la felicitat, ja que influeix en la forma en què ens percebem i ens valorem a nosaltres mateixos. La teràpia cognitivoconductual pot ajudar a identificar i modificar patrons de pensament negatius relacionats amb l’autoestima, mentre que la meditació d’autocompassió fomenta l’acceptació i l’amor propi.

Formes de combinar diàriament la meditació i la psicologia

Integrar la meditació i la psicologia a la vida quotidiana és una manera poderosa de promoure la felicitat i el benestar emocional. No obstant, no sempre sabem com portar-ho a la pràctica de forma realista. Per això, és important aprendre a utilitzar-ho en el dia a dia.

Així podem combinar diàriament psicologia i meditació:

1. Estableix una rutina de meditació

Reserva un temps específic cada dia per meditar. Comença amb només uns minuts i augmenta’n gradualment la durada. La consistència és clau per experimentar els beneficis de la meditació. Pots utilitzar aplicacions de meditació que et guiïn en el procés.

2. Combina la meditació amb l’autoreflexió

Després de meditar, dedica temps a l’autoreflexió. Anota els teus pensaments i emocions. Aquesta combinació t’ajudarà a comprendre millor la teva ment i com els patrons de pensament poden afectar les teves emocions.

3. Busca orientació d’un professional

Si estàs interessat a explorar aspectes més profunds de la teva psicologia o enfrontar problemes emocionals específics, considera buscar l’orientació d’un psicòleg. La teràpia pot ser un complement valuós a la meditació, que et brindi un espai segur per explorar els teus pensaments i emocions.

4. Practica la gratitud

Integra la meditació d’agraïment a la teva vida diària. Reflexionar sobre les coses per les quals estàs agraït pot augmentar la teva felicitat i fomentar una mentalitat positiva. Al començament o final del dia, agafa’t un temps per agrair el que tens.

5. Comparteix les teves experiències

Parlar sobre els teus pensaments i emocions amb amics, familiars o un psicòleg pot enriquir la teva pràctica de meditació i brindar-te suport emocional. Compartir les teves experiències pot ajudar-te a processar les emocions i trobar maneres més saludables de lidiar amb els problemes emocionals.

Notícies relacionades

La meditació i la psicologia són aliats poderosos en la recerca de la felicitat i el benestar emocional. La meditació t’ajuda a desenvolupar la consciència i l’autoregulació emocional, mentre que la psicologia ofereix eines i enfocaments per comprendre i abordar els teus problemes psicològics. Al combinar aquestes disciplines i practicar-les de manera consistent en la teva vida quotidiana, pots descobrir un camí cap a una més gran felicitat i equilibri emocional. La unió de la saviesa mil·lenària de la meditació amb els avanços de la psicologia moderna et brinda una eina poderosa per millorar el teu benestar emocional i arribar a la felicitat.

* Ángel Rull, psicòleg.