Psicologia

¿Què és un atac d’ansietat? Així el pots reconèixer

Els atacs de pànic tenen una breu però intensa durada

¿Què és un atac d’ansietat? Així el pots reconèixer

123RF

5
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Actualment, moltes persones s’enfronten a problemes emocionals que poden portar a estats d’ansietat. Un dels fenòmens més intensos i sovint incompresos és l’atac d’ansietat. Aquests episodis poden ser aclaparadors i desconcertants per als que els experimenten, així com per a aquells que els presencien.

¿Què és l’ansietat?

L’ansietat és una resposta natural i adaptativa del cos humà davant situacions percebudes com a amenaçadors o desbordants. En dosis moderades, l’ansietat pot ser beneficiosa, ja que ens alerta sobre possibles perills i ens motiva a prendre mesures per enfrontar-los. No obstant, quan l’ansietat es torna aclaparadora o persistent, pot tenir efectes negatius en la salut física i mental.

L’ansietat excessiva pot manifestar-se en diverses formes, des de preocupacions persistents i dificultats per relaxar-se fins a símptomes físics com ara sudoració excessiva, tremolors i palpitacions. Quan l’ansietat arriba a un nivell extrem, pot desencadenar el que es coneix com un atac d’ansietat.

¿Què és un atac d’ansietat?

Un atac d’ansietat, també conegut com a atac de pànic, és un episodi sobtat i intens d’ansietat extrema. Durant un atac d’ansietat, la persona pot sentir una aclaparadora sensació de por i malestar, acompanyada de símptomes físics i cognitius intensos. Aquests episodis poden durar uns minuts, però poden deixar una impressió duradora en la persona que els experimenta.

És important destacar que un atac d’ansietat no és simplement sentir-se nerviós o preocupat. En canvi, és una experiència intensa i aterridora que pot sorgir aparentment del no-res, fins i tot en situacions que no semblen ser amenaçadores. Això pot fer que qui l’experimenta se senti encara més desconcertat i espantat, ja que no sempre hi ha una causa evident per a l’inici de l’atac.

¿Quines conseqüències tenen els atacs d’ansietat?

Els atacs d’ansietat poden tenir un impacte significatiu en la vida dels que els experimenten. La freqüència i la intensitat dels atacs poden variar àmpliament entre les persones, però en general, poden donar lloc a conseqüències físiques, emocionals i socials.

Des del punt de vista físic, els atacs d’ansietat poden desencadenar símptomes com ara dificultat per respirar, sudoració excessiva, tremolors, palpitacions i sensació d’opressió al pit. Aquests símptomes poden ser tan intensos que algunes persones poden confondre un atac d’ansietat amb un problema cardíac greu, cosa que augmenta encara més la por i l’angoixa.

En el pla emocional, els atacs d’ansietat poden deixar les persones sentint-se esgotades i emocionalment fràgils. L’experiència aterridora d’un atac pot generar temors persistents sobre quan o on es podria produir el pròxim episodi, cosa que porta a una anticipació ansiosa. Aquesta anticipació constant pot limitar les activitats i els llocs als quals una persona se sent còmoda assistint, cosa que al seu torn pot donar lloc a una sensació d’aïllament i pèrdua de qualitat de vida.

A escala social, els atacs d’ansietat poden tenir un impacte en les relacions interpersonals. La vergonya i la incomoditat associades amb els símptomes físics i emocionals dels atacs poden portar les persones a evitar situacions socials o aïllar-se d’amics i éssers estimats. Això pot perpetuar un cicle de soledat i ansietat, ja que el suport social és crucial per lidiar amb els desafiaments emocionals.

Símptomes per reconèixer un atac d’ansietat

Reconèixer un atac d’ansietat és fonamental per brindar suport i buscar tractament adequat. Tot i que els símptomes poden variar d’una persona a l’altra, sí que n’hi ha una sèrie que són comuns.

Aquests símptomes ens ajuden a reconèixer un atac d’ansietat:

1. Sensació d’asfíxia o dificultat per respirar

Moltes persones experimenten una sensació de falta d’aire o una opressió al pit durant un atac d’ansietat. Això pot portar a la sensació que la persona s’està asfixiant, cosa que pot augmentar la por i l’angoixa.

2. Palpitacions i augment de la freqüència cardíaca

Durant un atac d’ansietat, és comú que el cor bategui ràpidament i amb força. Això pot ser aterridor i portar a la creença errònia que s’està patint un problema cardíac greu.

3. Tremolors i sotracs

Els sotracs incontrolables a les mans o a tot el cos són símptomes físics freqüents durant un atac d’ansietat. Aquestes tremolors són una resposta natural del cos a l’augment de l’adrenalina.

4. Sudoració excessiva

Les persones que experimenten un atac d’ansietat poden suar profusament, fins i tot en entorns frescos. La sudoració excessiva és una reacció fisiològica a l’activació del sistema nerviós.

5. Sensació d’irrealitat

Algunes persones descriuen sentir-se desconnectades de la realitat durant un atac d’ansietat. Poden sentir que estan observant la situació des de fora del cos o que res al seu voltant sembla real.

6. Por de perdre el control o tornar-se boig

Durant un atac d’ansietat, és comú que les persones temin que perdran el control sobre si mateixes o que estan en perill de tornar-se boges. Aquests pensaments intensifiquen la sensació de por i malestar.

7. Nàusees o malestar gastrointestinal

L’ansietat pot afectar el sistema digestiu, fet que pot portar a sensacions de nàusees, malestar estomacal i fins i tot vòmits durant un atac d’ansietat.

8. Sensació de pèrdua de contacte amb la realitat

Algunes persones senten que estan perdent el contacte amb la realitat o que estan en un somni durant un atac d’ansietat. Aquesta experiència pot ser aterridora i desorientadora.

En resum, un atac d’ansietat és un episodi intens de por i malestar que pot desencadenar-se sobtadament, i deixar la persona que l’experimenta en un estat d’agitació i confusió. Tot i que els atacs d’ansietat poden ser aterridors, és important recordar que hi ha maneres de gestionar-los i trobar-hi alleujament. La comprensió dels símptomes i la recerca de suport són passos crucials per superar aquests desbordaments emocionals.

La consciència pública sobre l’ansietat i els atacs d’ansietat és essencial per reduir l’estigma i garantir que els que els experimenten no se sentin sols en la seva lluita. Si tu o algú que coneixes està lidiant amb atacs d’ansietat, és important buscar l’ajuda de professionals de la salut mental, que poden brindar orientació i eines per gestionar-ne els símptomes.

Notícies relacionades

S’ha de destacar que l’educació i l’empatia són bones eines per abordar desafiaments de salut mental com els atacs d’ansietat. Al comprendre millor aquesta experiència, podem treballar junts per crear un entorn de suport i comprensió, i fomentar la salut mental i el benestar emocional en la nostra societat.

* Ángel Rull, psicòleg.