PSICOLOGIA

Així pots identificar una persona tòxica

La baixa autoestima és causa i efecte de les relacions tòxiques que una persona té en la seva vida

zentauroepp45568629 icult generico ruptura pareja foto david pereira181022194200

zentauroepp45568629 icult generico ruptura pareja foto david pereira181022194200

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’ésser humà es consolida com un ésser social, no només per motius de supervivència o utilitat sinó també com a manera d’aconseguir un ple desenvolupament en totes les àrees. No obstant, una mala adaptació social basada en l’egoisme, amb una base insegura, fa desenvolupar en determinades persones una conducta que castiga tot el seu entorn.

Les persones tòxiques influeixen negativament en el seu cercle pròxim, tot i que no sempre s’identifiquen a la primera. Per fer-ho, ens hem de basar en determinats trets que ens assenyalen si realment estem al costat d’algú que és millor evitar.

Tipus de persones tòxiques

Les persones tòxiques es caracteritzen principalment per tenir un patró negatiu de comportament generalitzat. Tot i que varien d’un ambient a l’altre, solen mostrar sempre aspectes negatius que els delaten i que afecten qui tenen al costat.

Les persones tòxiques, dins d’uns trets comuns, tenen, també, una sèrie de diferències que fan que en puguem trobar 7 tipus diferents:

  • Manipulador.

  • Maltractador.

  • Egoista.

  • Envejós.

  • Dictador.

  • Neuròtic.

  • Psicopàtic.

Trets tòxics

Les personalitats tòxiques tenen la capacitat de consumir la nostra energia, minant la nostra autoestima i aconseguint que acabem tenint problemes emocionals o psicològics. Tot i que solem veure-ho quan ja sembla que sigui tard, mostren realment des del principi una sèrie de trets que ens poden ajudar a identificar-los i a prendre una decisió que ens faci escapar-nos d’aquesta situació.

¿Quins trets defineixen una persona tòxica i com podem identificar-la des del primer moment?

1. Pessimisme

Les persones tòxiques tenen més tendència al pessimisme. Una visió negativa sobre el futur o sobre les conseqüències de determinades accions. Veuen sempre el costat fosc i culpabilitzen el que prova de fer-los canviar d’opinió. De fet, solen veure com una ofensa que se’ls contradigui.

2. Victimisme

Ells són la víctima en totes les situacions. No assumeixen la responsabilitat de les seves accions ni prenen el control de la seva vida. Creuen que són la conseqüència de tot el que els altres els han anat fent des de la infància.

3. Absència d’empatia

Un dels trets que millor els defineix és la falta d’empatia. Tot i que són capaços de veure el mal que poden causar i d’una forma racional entenen el sofriment, no són capaços de sentir tot el que passa als altres, ni el que és positiu ni el que és negatiu.

4. Queixa constant

Tenen una notable tendència a la infelicitat, moltes vegades, premeditada. No són capaços de ser feliços, és una cosa que està fora de la seva zona de confort, i per això es queixen contínuament. A més, en aquesta queixa també hi apareix l’enveja. Els altres tenen una cosa que jo no tinc i que no tindré mai. Per això no s’alegraran mai per les coses bones que passin a una altra persona.

5. Poder

Tots els seus trets i el seu comportament tenen un gran poder sobre les persones que l’envolten. Es col·loca al centre i mou els fils dels altres. Influeix sempre de forma negativa i fa el que sigui per aconseguir el que vol.

6. Manipulació

És la seva millor arma. A través del victimisme o qualsevol altre recurs fan que facis el que vol, sempre justificant que ell sap que és el millor per a tu.

Notícies relacionades

Les persones tòxiques van aprenent un patró de comportament a mesura que creixen i es van relacionant. No obstant, tot i que és adquirit, i poden suavitzar els seus trets, hem de ser conscients que no tenim ni el poder ni el deure ni la força per poder ajudar-los a canviar. Moltes vegades és aquesta esperança la que ens manté al seu costat, amb greus conseqüències per a nosaltres mateixos.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia