PSICOLOGIA

Millora la relació de parella amb aquestes tècniques

Les dinàmiques de teràpia de parella estan dissenyades per potenciar el benestar i reduir els problemes en la parella

Una parella de nòvios a Barcelona.

Una parella de nòvios a Barcelona. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Les parelles i el seu clima fluctuen en funció del dia o de l’època, i es veuen influïdes per factors aliens, com l’ambient laboral o els problemes familiars. I tot i que hi hagi aquests elements, hem d’assegurar-nos de contribuir perquè la parella no se'n ressenti.

A través d’algunes tècniques, es pot generar més benestar en la relació. Ajuden a sentir-se més a prop l’un de l’altre i guanyar en confiança i connexió. Són una bona manera de trencar la rutina i conèixer més l’altre.

Exercicis de parelles

Tant si esteu passant per una crisi o simplement voleu guanyar en benestar, utilitzar unes senzilles tècniques aconseguiran que us acosteu i que redescobriu els motius que us van portar a estar junts. Aquests exercicis són una bona forma de redescobriment fora de l’àmbit quotidià i que us ajudaran a passar junts tots els problemes que hi ha al voltant.

Aquests exercicis us serviran per millorar la vostra vida amorosa:

1. Enumera’n les virtuts

Aquest joc és un dels més efectius per acostar-nos a l’altre, ja que trenca la dinàmica que amb el temps s’instaura de buscar sempre els defectes de l’altre. D’aquesta manera podrem tornar a trobar l’equilibri real, i els dos guanyareu en confiança i seguretat. A més, l’exercici està destinat a despertar la consciència de tots dos.

Per a això, cadascun ha d’elaborar una llista amb les 30 virtuts que vegi en l’altre, des de fortaleses, valors o fets quotidians. No és necessari que es faci ràpid i en el moment. Pot dedicar-s’hi un matí o una tarda i després posar-ho en comú en un espai tranquil i sense presses.

2. Crea espai

Tot i que moltes parelles ja dediquen temps a fer plans per separat, n’hi ha d’altres que tenen la dinàmica de fer-ho tot junts. Aquesta rutina es forja al començament de la relació, on sí que ve de gust estar més amb l’altre, però que a mesura que avança la relació no han sabut evolucionar-ho. No obstant, fer plans per separat és molt positiu i ens serveix per oxigenar la relació.

Aquest espai pot ser utilitzat per als sopars amb amics, classes d’idiomes o anar al cine a veure una pel·lícula que a la parella no li agrada. Programant-ho podreu disfrutar els dos dels plans per separat.

3. Conductes positives

L’intercanvi de conductes positives en la relació és una bona manera d’equilibrar-nos quan hi ha moments de retret, al tenir la sensació que un fa més que l’altre. A més, aquest exercici pot servir-nos per posar en comú tots els aspectes que s’han de millorar entre els dos.

Per fer-ho, simplement s’ha de fer una llista amb deu coses que farem nosaltres per la relació, des de petits hàbits fins a coses puntuals, com anar a un pla que no ens ve de gust. Després, es farà una altra llista amb deu coses que trobem a faltar en la nostra parella i que l’altre pot fer per nosaltres. Sempre hauran de ser coses petites, especialment simbòliques i sense caure en el retret o l’exigència.

4. Cita especial

Amb el pas del temps, tendim a tenir cites especials únicament en dies assenyalats o com a celebració de coses importants. No obstant, això genera sensació de rutina i acaba per ser un espai menys gratificant del que era al principi. Per això, és convenient que, sense raó aparent, puguem revifar la màgia amb sopars romàntics o escapades sorpresa.

Notícies relacionades

A través del joc, podrem tornar a acostar-nos a les nostres parelles, sense necessitat que hi hagi una crisi. És una bona manera de potenciar les relacions positives, des de l’amor, el respecte i la confiança. Aquests exercicis ens ajudaran a ser més feliços amb l’altre i que petits detalls negatius puguin anar perdent importància.

Ángel Rull, psicòleg.