UNA història de Sants-Montjüic... l'escola pública Miquel Bleach

Un col·legi que es va gestar en un ajuntament

L'escola d'Hostafrancs va compartir en els seus orígens la seu amb policia i bombers

1
Es llegeix en minuts
ANNALISA PALUMBO / BARCELONA

Al vestíbul de l'escola Miquel Bleach hi ha enormes pancartes que representen diferents plats de cuina. El que resulta curiós és que en aquesta escola, la més antiga del barri d'Hostafrancs, el torró està dibuixat al costat de cuscús i somosa. I és que des dels seus començaments el col·legi públic Miquel Bleach, al número 24 del carrer del mateix nom, va ser un referent en la vida social del barri.

Al segle XIX, quan Sants era un municipi separat de Barcelona, a la seu de l'ajuntament es portaven a terme classes per als nens de la zona. «Quan es van construir les fàbriques tèxtils de l'Espanya Industrial o del Vapor Vell, s'havia de trobar un lloc per als fills dels obrers», explica Irene Fernández, des de fa 20 anys mestra i secretària de l'escola Miquel Bleach. Quan es va constituir formalment l'escola, es va situar al mateix edifici on abans es donaven classes extraoficials, la part del darrere de l'edifici del llavors ajuntament de Sants.

Medalla de la ciutat

L'arquitecte Jaume Gustà Bondia va dissenyar l'immoble d'estil modernista que va acollir, en els seus 900 metres quadrats de planta, la policia i els bombers. Quan aquests es van traslladar, l'edifici es va dividir en dues parts. En una, va obrir l'Escola Municipal Parvulus d'Hostafrancs, que des del 1936 es dedica a Miquel Bleach Burunat (1849-1900), pedagog nascut a Sants.

Notícies relacionades

A les seves aules hi van trobar lloc els fills dels obrers que venien de tot Espanya a treballar a les fàbriques tèxtils. «Avui l'escola continua en aquesta línia amb un projecte educatiu basat en els valors de respecte, tolerància i solidaritat», segueix Fernández.

Entre les seves parets, nens de diferents orígens comparteixen classes, cadires, jocs i costums, ja que el 98% de l'alumnat està compost per fills d'immigrants. «La nostra trajectòria multicultural ja va ser reconeguda l'any 1994, quan vam obtenir la categorització de centre de màxima complexitat», explica Fernández. I just en homenatge al compromís social i educacional del centre, el 2013, l'Ajuntament de Barcelona va premiar aquesta escola amb la Medalla d'Honor de la Ciutat.