Segona edició

Santa Coloma forma dones en oficis tradicionalment masculins

El projecte Iria, que inclou tallers de construcció, fontaneria i electricitat, pretén trencar estereotips de gènere

projecte-iria-gramaimpuls

projecte-iria-gramaimpuls

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Quan contractem un paleta, un lampista o un electricista generalment ja donem per fet que serà un home, una percepció que a Santa Coloma de Gramenet volen canviar. Un grup de dones d’aquesta localitat està participant en l’itinerari Iria, un curs que les forma en oficis tradicionalment masculinitzats.

Amb aquest programa, que inclou tallers de fontaneria, electricitat, construcció i automoció,l’Ajuntament de Santa Coloma intenta trencar estereotips de gènere i fomentar la igualtat d’oportunitats, ja que actualment les dones són un dels col·lectius més colpejats per l’atur i la crisi econòmica.

Les xifres parlen per si soles. Segons dades del mes de setembre, 4.264 dones de Santa Coloma es troben en situació d’atur –la majoria, de llarga durada–, cosa que implica una taxa d’atur femení del 12,72%, dos punts per sobre del dels homes.

Aquesta és la segona edició d’una formació que desenvolupa el consistori mitjançant l’empresa municipal Grameimpuls, en el marc del projecte “Treball als barris”, del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). L’Iria té una durada total de 150 hores i es realitza al Centre de Formació i Treball.

Des d’ara i fins al mes de desembre, les participants –una quinzena de dones de perfils socials diversos– aprendran a realitzar treballs que històricament han ocupat els homes, com el muntatge de sanitaris, la substitució de rajoles, la instal·lació de quadres elèctrics o tasques de bricolatge i de manteniment de vehicles. Formació que complementaran amb sessions de ‘coaching’ i assessorament destinades a la recerca de feina.

Taller de seguretat personal

Notícies relacionades

Finalment, l’itinerari també recull un taller d’habilitats per a la prevenció i la seguretat personal, que es farà al Club Esportiu Satori, entitat amb qui Grameimpuls ha firmat un conveni de col·laboració. El taller consta de dues parts, una de teòrica i una altra de pràctica, on les dones aprendran a fer bloquejos o agafades enfocades a l’autoprotecció i la defensa personal. L’encarregada d’impartir les sessions serà Iria Fernández de Arroyabe, campiona d’Espanya de la modalitat de kata i kumite.

Més notícies de Santa Coloma de Gramenet