Prova pilot

Sant Boi crea un projecte per combatre la covid persistent amb activitat física i suport psicològic

Té l’objectiu de donar resposta a les necessitats de les persones afectades per covid persistent al municipi i minimitzar els efectes secundaris

Sant Boi crea un projecte per combatre la covid persistent amb activitat física i suport psicològic

ayuntamiento de Sant Boi

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Durant el curs 2022-2023, el complex esportiu Pau Gasol de Sant Boi (Baix Llobregat) acollirà la prova pilot del Programa RAF (Programa de Recuperació mitjançant l’Activitat Física i Salut Post covid-19), un projecte que es basa en diferents sessions de fisioteràpia i suport psicològic.

Les persones participants en la prova pilot del Programa RAF tenen entre 25 i 65 anys, estan diagnosticades de covid persistent i presenten dificultats respiratòries (dispnea), afectacions musculoesquelètiques i malestar emocional. L’Hospital General de Sant Boi i els centres d’assistència primària (CAP) s’encarreguen de proposar les persones candidates, i la participació en el programa és voluntària.

La prova pilot acull dos grups de deu persones que presenten efectes secundaris de la malaltia. Per a cada grup estan previstes 12 sessions d’activitat física i 12 de fisioteràpia, sota supervisió mèdica, a més de quatre sessions de suport psicològic i emocional a càrrec d’una psicòloga especialitzada.

Es calcula que entre el 10 i el 12% de les persones que han patit la infecció segueixen amb símptomes més de dotze setmanes després de contraure-la. A aquesta prolongació en el temps dels efectes secundaris de la malaltia se la coneix com a covid persistent. La simptomatologia és molt variada (cardíaca, respiratòria, psicològica, osteomuscular, otorrinolaringològica, digestiva, dermatològica, neurològica, oftalmològica, de coagulació...) i afecta principalment dones d’entre 35 i 55 anys.

Donar resposta a les necessitats de les persones

El programa RAF s’ha creat amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats de les persones afectades per covid persistent al municipi i minimitzar els efectes secundaris per poder recuperar l’estat físic i emocional abans de la malaltia.

Notícies relacionades

L’Ajuntament de Sant Boi finança aquesta iniciativa amb el suport de la Diputació de Barcelona. El projecte compta amb la col·laboració de l’Institut Català de la Salut, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, el complex esportiu Pau Gasol i la Federació Salut Mental Catalunya. L’Ajuntament té la intenció d’incorporar aquest programa al Mapa d’actius de salut municipal i d’implantar-lo com un projecte de Prescripció Social.

Llegeix totes les notícies de Sant Boi a EL PERIÓDICO Sant Boi

Temes:

Psicologia