L’evolució de la pandèmia

Daniel López Acuña, epidemiòleg: «Cal tornar a vacunar de la covid tota la població»

L’expert recorda que la màxima autoritat sanitària dels EUA recomana punxar els més grans de sis mesos amb fàrmacs actualitzats

La biòpsia líquida de la llet materna permetrà detectar precoçment el càncer de mama

Una voluntària: «Estar a l’assaig de la llet materna va permetre detectar el càncer de mama a l’inici»

Daniel López Acuña, epidemiòleg: «Cal tornar a vacunar de la covid tota la població»

Brendan Mcdermid / Reuters

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’epidemiòleg i exdirectiu de l’Organització Mundial de la Salut (l’OMS) Daniel López Acuña reclama vacunar de la covidtota la població aquesta tardor. «No és una ocurrència meva, és una recomanació del CDC nord-americà [la màxima autoritat sanitària de l’Amèrica del Nord], que demana vacunar a partir dels sis mesos amb fàrmacs adaptats a la variant XBB.1.5 d’òmicron», explica López Acuña a aquest diari. A Catalunya, la Conselleria de Salut començarà a vacunar contra la grip i la covid els usuaris de residències a finals d’aquest setembre. A partir del 15 d’octubre ho farà a professionals sanitaris, més grans de 60 anys i a la població vulnerable o amb factors de risc. La resta de comunitats faran el mateix i, de moment, Espanya no ha emès recomanacions a altres grups poblacionals.

De moment, només hi ha dues vacunes aprovades per l’EMA (Agència Europea del Medicament) actualitzades a la subvariant XBB.1.5: la de Pfizer i Moderna. «És molt clar el repunt de la covid, ja que ha baixat la immunitat col·lectiva perquè ha decaigut la protecció de les vacunes anteriors», apunta aquest epidemiòleg.

López Acuña adverteix que, a Espanya, gairebé el 35% dels més grans de 60 anys no es van inocular la quarta dosi i, a més, hi ha «gairebé 20 milions de persones que no es van posar ni tan sols una tercera dosi». «Tenim una població important –uns 20 o 25 milions de persones– sense nivells adequats de protecció. Necessitem una altra dosi de Pfizer o de Spikevax [comercialitzada per Moderna], que són les que estan adaptades a la nova variant», opina. Altres metges puntualitzen, no obstant, que no hi haurà vacunes adaptades per a tothom.

Junt amb altres epidemiòlegs, com Alberto Infante Campos i Pepe Martínez Olmos, López Acuña ha defensat recentment la vacunació de tota la població. L’exdirectiu de l’OMS considera que Espanya hauria de començar «al més aviat possible» a vacunar els grups de risc (més grans de 60 anys, immunodeprimits i residents de geriàtrics) i «estendre» la immunització a «tota la població» al llarg de la tardor i hivern.

«La ponència de vacunes i la comissió de salut pública [de Sanitat] no tenen una posició clara referent a això, simplement van avançar la data de vacunació una setmana, d’octubre a setembre. Però cal tancar files i cada comunitat ha de fer una campanya intensiva, com va aconseguir la primera dosi, per aplicar la vacuna de la covid a tothom», defensa López Acuña. «Demanem a les autoritats que facin una crida i que la cinquena dosi sigui tan massiva com la primera», afegeix.

Segons xifres de l’OMS, l’últim mes els contagis de covid han augmentat un 38% arreu del món. A Espanya, la tendència també es manté a l’alça en l’atenció primària, tot i que la majoria no són casos greus. «No hem d’oblidar que un 5% dels infectats desenvolupen covid persistent», apunta López Acuña.

«No és necessari»

No obstant, altres epidemiòlegs com Salvador Peiró, investigador de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica del País Valencià (Fisabio), no veuen ara mateix «cap necessitat» de vacunar «més que els grups de risc». «Hi ha dos tipus d’immunitat. La que generes contra la infecció al vacunar-te o infectar-te, que dura uns cinc o sis mesos, i la que et protegeix de desenvolupar covid greu, que s’està mantenint encara», explica.

Segons ell, no és «necessària» la cinquena dosi per a la població general perquè, malgrat l’augment del virus, les dades d’hospitalització no són preocupants. «Si hi hagués una nova variant o més gent jove hospitalitzada, sí que canviaria la cosa», estima Peiró. «No sabem ben bé quanta gent s’està infectant. Al nostre voltant hi ha molta gent amb covid, però ho veig amb relativa tranquil·litat. Si no canvia res, no hi ha necessitat de vacunar els menors de 60, tret que vulguis fer protecció laboral, una cosa que pot tenir sentit en algunes professions com sanitaris i bombers», afirma.

La mascareta, necessària

Notícies relacionades

Per Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia, ara mateix és «prioritari» vacunar els grups de risc, una cosa que ja implica punxar «moltes persones». I, més endavant, estaria a favor d’obrir la vacunació a tota la població, una cosa que també recolza l’epidemiòleg Antoni Trilla. «Crec que, una vegada acabada aquesta part de la vacunació, seria adequat deixar oberta la possibilitat que qui vulgui de la resta de la població es pugui vacunar», apunta Trilla. Però, tot i així, com recorda Caylà, l’estratègia de prevenció no passa només per la vacuna: les persones de risc i les que estan amb elles han d’utilitzar la mascareta en espais interiors o risc de contagi.

Caylà recorda que, tot i que les vacunes adaptades a les subvariants d’òmicron són les ideals, l’OMS també recomana l’ús d’altres,com per exemple Hipra, que no estan actualitzades però que igualment presenten un grau de protecció davant el virus. «Són menys eficaces, però protegeixen una mica. No hi ha vacunes adaptades per a tothom», adverteix.