1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Departament de Salut començarà a vacunar contra la grip i la covid els usuaris de residències a finals d’aquest mes de setembre i a partir del 15 d’octubre ho farà a més grans de 60 anys, població vulnerable o amb factors de risc i professionals. Així ho ha especificat aquest dimecres el conseller Manel Balcells, després que aquest dimarts el Ministeri de Sanitat anunciés, després d’una reunió amb les comunitats autònomes, que la campanya de vacunació s’avançava una setmana: en lloc de començar la primera setmana d’octubre, començarà l’última de setembre.

La campanya s’estendrà a més grans de 60 anys, persones de risc i professionals el 15 de setembre

L’avançament de la campanya de vacunació s’ha decidit després de detectar un lleuger augment de casos de covid, amb una taxa que ronda els 130 casos per cada 100.000 habitants en l’atenció primària, tres dels quals necessiten hospitalització, segons dades del Ministeri de Sanitat.

Per a l’arrencada de la campanya, no estarà disponible encara la vacuna d’Hipra, en fase d’adaptació a les noves variants.

Pujada d’ingressos

Els diagnòstics de covid es mantenen estables a Catalunya, per sobre dels 5.000 contagis. La setmana del 4 al 10 de setembre es van diagnosticar en l’atenció primària 5.742 casos, xifra gairebé idèntica als 5.731 de la setmana anterior. Des de fa 10 setmanes, Catalunya registra un augment de la incidència del virus, però des de la setmana del 28 d’agost, la corba ha començat a estabilitzar-se.

Notícies relacionades

En canvi, aquesta última setmana sí que han pujat els ingressos hospitalaris, de 480 a 496 (+16), així com els ingressats a les ucis, que van passar de 14, a 17. El 78,2% de les persones ingressades tenen més de 60. L’estimació de la taxa setmanal global és de 98, mentre que en la setmana anterior era de 122.

La variant òmicron representa gairebé el 100% de les mostres seqüenciades. La subvariant XBB.1 és predominant (47,6% de les mostres). L’EG.5-Eris, que és una forma d’XBB.1, registra un important ascens en proporció i constitueix el 42,9% de les mostres d’XBB.1. L’XBB2 representa el 9,5% del total.