Pulmó i altres tumors

Sanitat obre la porta a la implantació de nous cribratges contra el càncer

Sanitat obre la porta a la implantació de nous cribratges contra el càncer
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministre de Sanitat, José Miñones, ha obert la porta a ampliar la cartera comuna de serveis del Sistema Nacional de Salut amb nous programes de cribratge del càncer com el de pulmó, igual que es fa amb els programes de cribratge del càncer de mama i del càncer colorectal. EL PERIÓDICO ja havia avançat a l’abril que 38 hospitals espanyols arrencarien un projecte pilot d’aquests cribratges, que havien d’iniciar-se al juny, si bé encara no han començat i ho faran, previsiblement, aquest setembre.

«La prevenció és, amb seguretat, la millor base amb què compta el nostre Sistema Nacional de Salut per millorar la qualitat de vida de les persones, també en el camp de l’oncologia», ha defensat durant la seva intervenció en la jornada ‘Challenges in cancer care’, organitzada aquest dijous al Palau de Pedralbes de Barcelona.

El titular de Sanitat ha explicat que el seu ministeri es troba en un procés d’avaluació de l’evidència i de l’eficàcia de nous cribratges poblacionals del càncer per valorar la possibilitat d’ampliar la cartera sanitària amb la seva inclusió.

El ministeri participarà, per exemple, en la prova pilot sobre cribratges de càncer de pulmó que posaran en marxa 38 hospitals de les 17 comunitats autònomes, una cosa que serà una realitat a tot Espanya el 2028.

Referent a això, Miñones ha remarcat que les estratègies de vigilància i diagnòstic han d’estar acompanyades d’una capacitat de resposta assistencial que garanteixi l’atenció de qualitat dels pacients oncològics i ha reivindicat l’aportació de l’Executiu central per a l’adquisició d’«alta tecnologia» diagnòstica i de tractament.

Sobre la presidència espanyola de la Unió Europea (UE), Miñones ha advocat per construir una nova UE de la salut: «Necessitem una Europa que prioritzi la salut i que asseguri, sens dubte, una resposta coordinada i justa a les necessitats sanitàries de la ciutadania».

La petició de Catalunya

Notícies relacionades

Per la seva banda, el conseller de Salut de la Generalitat, Manel Balcells, ha argumentat que qualsevol millora assistencial, també en l’àmbit de l’oncologia, «necessita un treball coordinat i continuat» amb tots els agents sanitaris implicats.

El conseller ha insistit en la implementació de teràpies avançades al sistema sanitari per millorar l’atenció a les persones, una mesura que al seu parer necessitarà el finançament del seu departament, del Govern central, de la UE i de la col·laboració publicoprivada.