Augment de la supervivència

¿Què és el càncer de mama? Símptomes, tractament i mortalitat

  • Malgrat que és la primera causa de mort de dones a Espanya, la taxa de superació ha augmentat en els últims anys

abertran30754189 file   in this tuesday  july 31  2012  file photo 160215112900

abertran30754189 file in this tuesday july 31 2012 file photo 160215112900 / TORIN HALSEY

4
Es llegeix en minuts

Fa uns dies Julia Otero anunciava el bon resultat del seu tractament contra el càncer de mama i la seva pròxima reincorporació a Onda Cero. Aquest matí Ana Rosa Quintana anunciava en el seu programa de Telecinco que tenia la mateixa malaltia.

Segons les dades que mostra el Grup Geicam, el 2020 es van diagnosticar 34.088 casos nous de càncer de mama a Espanya i la taxa d’incidència és de 132 casos per cada 100.000 habitants, és a dir, 1 de cada 8 dones tindrà aquest tipus de càncer. Tot i que és menys freqüent, els homes també poden patir-lo. Aquest tipus de tumor sol aparèixer entre els 35 i els 80 anys, però la franja entre els 45 i els 65 anys és la de més incidència.

¿Què és el càncer de mama?

¿Què és el càncer de mama?El càncer de mama és una malaltia en la qual es multipliquen les cèl·lules de la mama sense control. Segons explica l’Associació Espanyola Contra el Càncer de Mama, els tumors malignes tenen un creixement descontrolat i es poden estendre pels teixits. A més, estan formats per cèl·lules que han patit alteracions i mutacions genètiques, cosa que els permet evadir el control del cicle de la divisió cel·lular, amagar-se en el sistema immune i infiltrar-se en teixits del voltant.

Les mames estan formades per tres parts principals: lobels (les glàndules que produeixen la llet), els conductes (que transporten la llet al mugró) i el teixit connectiu (format per teixit fibrós i adipós i que envolta totes les parts de la mama). Hi ha diferents tipus de càncer de mama, tot i que els més comuns són el carcinoma ductal infiltrant (les cèl·lules canceroses s’originen als conductes i després es multiplica en altres teixits mamaris) i el carcinoma lobel·lar infiltrant (les cèl·lules canceroses s’originen als lobels i després passen als teixits mamaris més pròxims).

El tumor pot créixer de tres maneres: el creixement local (creix per invasió directa), disseminació limfàtica (les cèl·lules tumorals envaeixen la xarxa dels vasos limfàtics i arriben als ganglis) i disseminació hematògena (a través dels vasos sanguinis i es dirigeix cap als ossos, pulmó, fetge i pell).

Símptomes

SímptomesEls senyals d’alerta del càncer de mama són diferents en cada persona i, fins i tot, pot ser que no se’n desenvolupi cap. Alguns dels símptomes poden ser: un bony nou a la mama o a l’axil·la, inflor a una part de la mama, irritació de la pell, enrogiment o enfonsament a la zona del mugró, secreció del mugró i canvi de la mida o forma de la mama, entre d’altres. L’aparició d’alguna d’aquestes patologies pot ser deguda a altres afeccions mèdiques, com la malaltia fibroquística i els quistos.

De tota manera, hi ha alguns factors de risc que influeixen en l’aparició de la malaltia, com pot ser l’edat, haver tingut la menstruació abans dels 12 anys i una menopausa després dels 55, antecedents personals o familiars de càncer de mama o d’ovari, tractaments previs amb radioteràpia i mutacions genètiques en el BRCA1 i BRCA2.

Tractament

TractamentEl tractament del càncer de mama estarà determinat per diferents factors, com poden ser l’estadi de la malaltia, el subtipus de càncer de mama i les característiques de la pacient.

Segons les dades d’Associació Espanyola Contra el Càncer, el 80% dels càncers de mama seran localitzats, cosa que significa que el tumor afecta la mama i potser l’axil·la, però que no hi ha metàstasi. En aquests casos, l’objectiu és curatiu i es combinaran diferents teràpies que podran ser cirurgia, radioteràpia i teràpies sistèmiques (quimioteràpia, teràpia dirigida, teràpia biològica, teràpia endocrina i immunoteràpia) i tècniques de reconstrucció mamària.

Es poden distingir dos tipus de cirurgia: la conservadora i la mastectomia. La primera consisteix en l’extirpació del tumor amb un marge de teixit mamari sa, però mantenint intacta la resta de la mama. En canvi, la mastectomia radical modificada és una tècnica utilitzada per extirpar el teixit mamari. La mastectomia radial, en desús, consistia en l’extracció de la mama, els músculs del pit i els ganglis limfàtics ubicats sota del braç.

Per als casos en què ja hi ha metàstasi, el tractament consistirà en teràpies sistèmiques. Tot i que en alguns casos és possible que es recorri a la radioteràpia i a la cirurgia.

Mortalitat

Notícies relacionades

MortalitatSegons l’informe ‘Les xifres del càncer 2021’ de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), el càncer de mama continua sent la primera causa de mort entre les dones a Espanya, amb més de 6.000 morts a l’any. Això representa el 17% de totes les morts per càncer en dones del nostre país i el 3,3% del total de morts en les dones.

Malgrat que el càncer continua sent una de les primeres causes de mortalitat, la supervivència dels pacients amb càncer de mama ha augmentat en els últims anys gràcies als nous tractaments disponibles.