Salut i crisi climàtica

Com combatre el mosquit tigre i prevenir el contagi de malalties

L’Agència de Salut Pública de Catalunya demana a la població que vigili els recipients amb aigua dels seus domicilis

MULTIMÈDIA | Les malalties del canvi climàtic

El sistema sanitari davant la crisi climàtica: ¿està preparat?

Com combatre el mosquit tigre i prevenir el contagi de malalties
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els mosquits i les paparres actuen com a vectors de malalties tropicals com el dengue, el Zika i el chikungunya. Amb les altes temperatures, aquests insectes proliferen més i l’escalfament global contribueix al fet que siguin presents durant cada vegada més mesos a l’any. Per això campanyes de conscienciació sobre els mosquits, fins fa uns anys comuns només a Sud-amèrica, són presents ara també en diferents províncies espanyoles. Un exemple: l’Ajuntament d’Elx va demanar l’any passat la col·laboració ciutadana per actuar en les propietats privades (on l’Administració no pot entrar) i que siguin els mateixos veïns que vigilin les piscines, embassaments, bassals, bidons, pneumàtics, suports per a testos i recipients en general, ja que les larves de mosquit tigre es crien en aquests punts.

Les campanyes de conscienciació sobre els mosquits, fins fa poc habituals només a Sud-amèrica, proliferen en els municipis espanyols

A Catalunya, l’Agència de Salut Pública (Aspcat) també compta amb una estratègia destinada a la prevenció i control del mosquit tigre (‘aedes albopictus’) al territori, present a pràcticament tot el litoral català. Dins de l’estratègia, que inclou també la vigilància sanitària, es troben una sèrie d’accions de «sensibilització» a la població, una cosa «clau» en la prevenció i control del mosquit tigre, ja que, segons l’Aspcat, «una part significativa de l’hàbitat d’aquest insecte pot ser disminuïda amb petites però importants modificacions en aquests espais».

Així, als domicilis catalans, la millor solució per prevenir i controlar aquest insecte és la supressió o neutralització dels recipients que contenen aigua, fent-los un forat, invertint-los o canviant-los l’aigua setmanalment. A més, aquesta acció s’ha de complementar amb una vigilància activa perquè aquests espais no tornin a ser un punt de cria del mosquit. Les campanyes de sensibilització i educació cívica portades a terme per les autoritats sanitàries tenen per objectiu convèncer la ciutadania de la necessitat d’actuar així.

A Catalunya des del 2004

El mosquit tigre es va detectar per primera vegada a Catalunya el 2004. Des d’aleshores, seguint el mateix model d’expansió que en altres països, s’ha estès pràcticament per tot el territori. Es tracta d’una espècie invasora procedent d’Àsia. És de mida petita, de color negre i amb ratlles blanques. Les femelles dipositen els ous en sec i a la paret interna de petits recipients que poden contenir aigua. Les larves són aquàtiques. El mosquit tigre té un radi d’acció curt, per la qual cosa és important evitar que trobi llocs per criar.

Des del punt de vista global, la iniciativa World Mosquito Program (implantada al Brasil, Colòmbia, Mèxic, Hondures, Indonèsia, Laos, Sri Lanka, el Vietnam, Austràlia, Fiji, Kiribati, Nova Caledònia i Vanuatu) cerca protegir les comunitats locals de les malalties transmeses per mosquits. Aquest programa utilitza un bacteri segur i natural denominat ‘wolbachia’ per prevenir la propagació de malalties virals transmeses per mosquit com el dengue, Zika, chikungunya i febre groga.

Notícies relacionades

Segons aquest programa, des del primer alliberament de mosquits portadors de la ‘wolbachia’ el 2011, l’evidència dels estudis pilot ha demostrat que és possible utilitzar la ‘wolbachia’ a gran escala per reduir el risc de transmissió de virus per mitjà del mosquit ‘aedes aegypti’ (el de la febre groga). Múltiples assajos en diverses localitzacions demostren que aquest és un mètode segur i efectiu per ajudar a prevenir la propagació de malalties en ciutats senceres i regions.

¿Com funciona? Quan s’alliberen els mosquits portadors de la ‘wolbachia’, aquests es reprodueixen amb els mosquits silvestres. Amb el temps, la majoria dels mosquits seran portadors del bacteri ‘wolbachia’. Aquests mosquits tindran una menor capacitat per transmetre virus a les persones, la qual cosa redueix el risc de brots de dengue, Zika i chikungunya.