Infecció de transmissió sexual

Declarat un nou brot de verola del mico a Barcelona

L’Agència de Salut Pública adverteix que ja hi ha «transmissió comunitària» i d’un «possible infradiagnòstic», malgrat que de moment n’ha detectat «pocs casos»

Així es transmet la verola del mico: factors de risc

Verola del mico: quins símptomes té i com es pot contagiar

Declarat un nou brot de verola del mico a Barcelona

Joan Cortadellas

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (Aspb) ha declarat avui, dijous 17 d’agost, un nou brot de verola del mico (‘monkeypox’) a la capital catalana. L’organisme ha enviat un comunicat als centres i entitats que duen a terme activitat assistencial, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, per demanar-los que notifiquin qualsevol sospita. El subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de la Generalitat, Jacobo Mendioroz, confirma el brot a aquest diari i que, de moment, se n’han detectat sis casos (dos al juliol i quatre a l’agost) a Barcelona, tots en homes que tenen sexe amb homes però que, al coincidir en un mateix espai i temps, Salut Pública ha optat per declarar-lo. És el segon brotque declara Salut Pública des de l’any passat, que va donar per finalitzat aquest març.

L’organisme descarta un «vincle epidemiològic» entre els contagis, però treballa amb la hipòtesi que ja hi està havent «transmissió comunitària» i un «possible infradiagnòstic». La situació coincideix amb la que viuen altres països europeus, on estan augmentant els casos, i en especial Portugal, on es va informar d’un brot de verola del mico que, entre el 3 de maig i el 28 de juliol, ha afectat 1.002 persones, segons el Ministeri de Sanitat espanyol. Salut Pública insta el col·lectiu d’homes que tenen sexe amb homes a vacunar-se per segona vegada aquest any.

Mendioroz descarta que aquest brot, que previsiblement anirà en augment, sigui com el de l’any passat, quan la verola del mico (Espanya va ser el país europeu amb més contagis) va saturar la unitat de Drassanes de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, especialitzada en infeccions de transmissió sexual (ITS). En aquell brot, que va començar l’agost del 2022 i que es va tancar a finals de març d’aquest any, es van contagiar un total de 2.321 persones, segons xifres de Salut Pública. «No esperem un brot de gran magnitud,sinó casos aïllats o petits brots com aquest», apunta Mendioroz. Creu que serà així perquè la gent ara està vacunada però, a més, assenyala aquest epidemiòleg, perquè el sistema funciona «millor» que l’any passat i es detecta més ràpid.

Per la via sexual

La verola del mico no es contagia només per via sexual, sinó també a través de secrecions respiratòries, objectes o per contacte directe amb les granissades de l’infectat. Els brots que estan tenint lloc es consideren com una infecció de transmissió sexual (ITS), ja que s’originen a partir del contacte físic sexual. La verola del mico afecta, majoritàriament, homes que tenen sexe amb homes, si bé l’any passat ja va demostrar arribar cada vegada a més perfils de població.

Ahir, l’OMS va confirmar 1.020 nous casos de verola del mico, una xifra que suposa un augment de l’1,2% del total de positius, i tres morts des del seu últim informe, amb data del 14 de juliol, i fins al 9 d’agost. En les dues últimes setmanes, l’informe de l’OMS apunta que els casos notificats han augmentat a les regions del Pacífic Occidental, Europa i Amèrica. Un nou país, Trinidad i Tobago, ha notificat els seus tres primers casos de ‘monkeypox’.

Encara no arriben a consulta

Entitats com CheckPoint a Barcelona, dedicades a la detecció d’ITS, encara no han diagnosticat cap cas de verola del mico. «Nosaltres vam deixar de veure verola del mico a finals de l’any passat, tot i que en casos de sospita continuem fent proves PCR»,assenyala a aquest diari el metge de CheckPoint Pep Coll.La vacuna de la verola del mico va aturar la infecció.

CheckPoint continua vacunant d’aquesta malaltia homes que tenen sexe amb homes. «Estem tranquils però amb la guàrdia alta. No descartem que amb el Circuit [el festival LGTBI de Barcelona] comencem a veure més casos. No crec que aquest brot tingui la magnitud del de l’estiu passat perquè hi ha molta més gent immunitzada, ja sigui per la vacuna o per immunitat natural», assenyala Coll. Els més grans de 50 anys ja estan immunitzats al rebre, de petits, la vacuna contra la verola.

La vacuna contra la verola del mico protegeix, el problema és que no se sap quant dura la immunitat. CheckPoint n’està fent un seguiment per esbrinar-ho. Per la seva banda, Mendioroz fa una crida a vacunar-se per segona vegada a les persones que es van vacunar l’any passat, les quals formen part del col·lectiu d’homes que tenen sexe amb homes. També a evitar les exposicions de risc. I a consultar amb un centre assistencial en vista de l’aparició de símptomes.

Els símptomes

Notícies relacionades

Els símptomes de la verola del mico són semblants a la grip i inclouen els típics dolors musculars, febre, esgarrifances, esgotament, mal de cap, mal d’esquena, ganglis limfàtics inflamats. I la típica erupció tan característica de la verola, que en aquest cas sol començar a la cara i que s’estén a altres zones del cos, sobretot els palmells de les mans i les plantes dels peus.

El més freqüent és que comenci la granissada quan comença a pujar la febre. L’erupció de la verola del mico comença en forma de taques planes i vermelles, que després es converteixen en ampolles que s’omplen de pus, i que formen pústules. I les picors poden provocar una coïssor tan forta que el pacient mateix acabi arrencant les crostes, cosa que després deixarà cicatrius.