Tercera edat

Els geriàtrics acusen Salut de «retallar» els bolquers que dona als seus avis

Els geriàtrics acusen Salut de «retallar» els bolquers que dona als seus avis
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Un nou protocol de la Conselleria de Salut té en peu de guerra els geriàtrics catalans. Les residències acusen la Generalitat de «retallar» encara més els seus recursos al reduir de cinc a quatre els bolquers diaris per a cada avi (tres durant el dia i un per a la nit). El Departament, per la seva banda, nega haver pres cap mesura per «reduir les prestacions de productes sanitaris absorbents» i parla de «promoció de la qualitat, la seguretat i l’eficiència de la prestació farmacèutica». La prestació farmacèutica inclou tant medicaments com productes sanitaris.

Salut va publicar el 2021 un nou protocol sobre incontinències urinàries. Tot i això, no l’havia posat en marxa fins fa unes setmanes. «La realitat és que, des de fa uns mesos, diferents centres d’atenció primària (CAP) estan intentant personalitzar l’ús o la necessitat d’absorbents diaris per a cada avi, en funció de si és incontinent moderat o sever. El protocol demostra bastant desconeixement de la realitat assistencial», assegura Andrés Rueda, president de l’Associació Professional Catalana de Directors de Centres d’Atenció a la Dependència i director del geriàtric Sant Pere de les Fonts (Terrassa).

Rueda explica que hi ha usuaris en els geriàtrics que són doble incontinents (és a dir, que perden orina i excrements). «Aquest és un perfil de resident que necessita més de quatre bolquers al dia, perquè estan enllitats o asseguts tot el dia», diu Rueda, que qualifica de «barbaritat» el nou protocol de Salut. «Més del 40% dels nostres avis van en cadires de rodes. D’allà neixen una quantitat d’úlceres que després s’infecten. Aquesta racionalització de bolquers va en detriment de la qualitat i fomenta l’aparició de lesions», denuncia.

Salut, però, nega les retallades i esgrimeix que les residències sí que poden superar els quatre bolquers per usuari si ho necessiten. «El sistema emet avisos únicament informatius si es prescriuen més de quatre unitats diàries de bolquers –en el cas de bolquers de dia– o un –en el cas de bolquers de nit o ‘supernit’. El sistema de recepta electrònica informa sobre les condicions de finançament i les recomanacions vigents, però no limita el volum de bolquers prescrits», diuen fonts de Salut.

Per contra, les residències asseguren que aquest mes els CAP els han començat a enviar circulars per informar que, en comptes de cinc, els bolquers per a cada persona gran seran quatre, una cosa que elles consideren una «retallada» que se suma a les baixes ràtios de treballadors. «Estem absolutament en contra d’aquesta mesura. És dolent per a la higiene i dolent per a la salut. Més maltractament per a les persones grans», es queixa Rueda.

Metges de família que treballen als CAP confirmen que un dels objectius que els ha marcat Salut aquest any és, precisament, reduir la despesa en farmàcia. «Ens amenacen de manera velada dient que si no arribem a aquests objectius, potser no tindran diners per cobrir el personal que se’n va de vacances», diuen fonts consultades per aquest diari. Tenen la sensació que les coses, des de fa uns mesos, estan «pitjor». «Això no només afecta les residències, sinó també els avis que són a casa. Els bolquers solen ser productes cars», afegeixen.

«Una barbaritat»

Notícies relacionades

Una treballadora d’un geriàtric a Tordera (Barcelona), que prefereix mantenir-se en l’anonimat per por de les represàlies, denuncia que «retallades» com la dels bolquers «s’estan produint en totes les residències». Com Rueda, les qualifica de «barbaritat». «Hi ha avis que estan enllitats 12 hores al dia. Un sol canvi de bolquer a la nit és molt poc perquè quan se’n van a dormir és quan més orinen perquè es relaxa més la bufeta», explica aquesta empleada.

Aquesta nova mesura, diu, fa que els avis «s’aixequin molls fins al coll» i que el llit sigui «xop». «A l’estiu és inhumà. Algunes famílies no ho saben i d’altres callen», assegura. Aquesta treballadora ara està de baixa, però diu que farà «tot el possible per no tornar». «Això domina la meva salut mental. Totes les residències estan buscant personal i no troben auxiliars perquè la gent ja no vol treballar-hi. El cas dels bolquers se suma a la sobrecàrrega de feina que portem a sobre», conclou.